Pianorivalerna nästa filmprojekt för Per Tengstrand

Pianisten Per Tengstrand gjorde succé med filmen Freedom of the Will. I sitt nästa filmprojekt Pianorivalerna tar han sig an Frédéric Chopin och Franz Liszt – två samtida musikaliska genier men också varandras motpoler.
– Chopin var sluten och tillbakadragen medan Liszt var karismatisk utåtriktad och närmast kan beskrivas som en dåtida rockstjärna.
Växjö • Publicerad 18 mars 2023
Världspianisten Per Tengstrand från Växjö gör nu även succé som filmskapare. I april påbörjas inspelningen av Pianorivalerna, en dokumentärfilm som skildrar genierna och motpolerna Frédéric Chopin och Franz Liuszt.
Världspianisten Per Tengstrand från Växjö gör nu även succé som filmskapare. I april påbörjas inspelningen av Pianorivalerna, en dokumentärfilm som skildrar genierna och motpolerna Frédéric Chopin och Franz Liuszt.Foto: Urban Nilsson

Vi träffar Per Tengstrand i samband med en fullsatt konsert på PM & Vänner – en spelplats som han återkommer till med jämna mellanrum. Denna gång står Tjajkovskij, Chopin och Beethoven på repertoaren och sin vana troget kombinerar Per det musikaliska framförandet med berättelser om kompositörerna.

– När jag började var det nästan tabu att som pianist prata i samband med konserterna men nu känns det självklart.

Att beskriva kompositörernas liv och leverne ger en ingång till deras musikaliska verk menar Per, som på senare tid även tagit berättandet in i filmens värld. Ifjol var det premiär för dokumentärfilmen Freedom of the Will, där han beskriver vilken betydelse musiken haft i världshistorien och hur det till exempel kom sig att Beethovens musik fick en avgörande roll i Ungernrevolten 1956. Filmen har prisats på flera internationella galor.

– Så nu kan jag inte sluta filma, konstaterar Per leende.

I april åker Per ner till Budapest för att spela in uppföljaren som fått titeln Pianorivalerna, vilket anspelar på Frédéric Chopin och Franz Liszt. Båda var samtida musikaliska genier och giganter på 1800-talet men samtidigt extrema motpoler som personligheter.

– Chopin var sluten och tillbakadragen som person och spelade helst i mindre salonger. Liszt däremot ska ha varit otroligt karismatisk, omsvärmades av kvinnor, bjöd på show och gav stora konserter. Han var dåtidens rockstjärna. Det fanns till och med ett begrepp – Lisztomania – som beskriver den hysteri som omgärdade honom.

Chopin och Liszt är två tacksamma personer att skildra men Per vill också belysa vilken betydelse de hade för sina hemländer – Polen respektive Ungern.

– Det finns två internationella huvudstadsflygplatser i världen som namngetts av klassiska kompositörer – Chopin i Warszawa och Liszt i Budapest.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.