Annons
Kultur

Regionteatern bjuder på absurda antihjältar och demokrati som svänger

Det blir många tvära och spännande kast på Regionteatern i höst. Bland annat ges den smått anarkistiska barnföreställningen Kurt Quo Vadis med antihjälten Kurt i centrum. Dessutom blir det premiär för sång- och dansföreställningen Cabaret Demokrati som avhandlar det tunga ämnet demokrati i cabaretformat.
– Skrattet och de mänskliga mötena är det bästa botemedlet mot vår tids dysterhet, säger regissören Anna Pettersson.
Växjö • Publicerad 24 september 2023
Demokrati som det svänger om. I Regionteaterns uppsättning Cabaret Demokrati med premiär7 oktober presenteras demokratins grundvalar genom sång, dans och rytmer.
Demokrati som det svänger om. I Regionteaterns uppsättning Cabaret Demokrati med premiär7 oktober presenteras demokratins grundvalar genom sång, dans och rytmer.Foto: Linda Himsel

Regionteaterns nytillträdda konstnärlige ledare Eli Frankel kan presentera ett väldigt späckat och variationsrikt höstprogram. Första premiären väntade den 15 september då den norska författaren Erlend Loes workingclass-hero Kurt gör entré på Regionteaterns scen. Regissören Erik Holmström dramatiserar den smått anarkistiska barnboksberättelsen om anti-hjälten Kurt.

– Det finns en lekfullhet och absurdism i berättelserna som träffade rakt in i mig. Jag gillar också att det inte är tillrättalagt. Kurt och de övriga karaktärerna gör fel och är verkliga inga föredömen.

Annons

Huvudpersonen Kurt känner sig ständigt misslyckad och vill göra någonting viktigt med sitt liv. Han får en del bra idéer, och några mindre bra.

– Bland annat får han infallet att utge sig för att vara läkare, avslöjar Erik.

Den smått anarkistiska och absurda barnföreställningen Kurt Quo Vadis på Regionteatern har premiär 15september.
Den smått anarkistiska och absurda barnföreställningen Kurt Quo Vadis på Regionteatern har premiär 15september.Foto: Linda Himsel

För vuxenpubliken finns också många godbitar. Den 7 oktober är det till exempel premiär för Cabaret Demokrati, en sång- och dansföreställning om demokratins historia som regisseras av Anna Pettersson, teaterchef på Strindbergs Intima Teater. Nu har hon satt tänderna i det synnerligen tunga begreppet demokrati.

– Ja, demokrati är ju ett centralt begrepp idag som väcker många diskussioner, särskilt med den nya situationen i Sverige. Med den här föreställningen ville vi både bilda oss själva och dela med oss om demokratins historia till publiken.

Och det blir en historielektion som det svänger om.

– Jag gillar att överraska och leka med publikens förväntningar. Här avhandlar vi det tunga ämnet demokratin i cabaretformat. Man kan säga att vi ger demokratin en ny kropp.

Tre skådespelare svingar sig friskt mellan FN:s konventioner och demokratiska grundvalar i form av humor, musik, sång, rytmer, dans och lekfulla förklädnader. Bland annat dyker en före detta mycket kontroversiell amerikansk president upp i ett oväntat musikaliskt sammanhang.

– I det massiva informationsflödet med dåliga nyheter är det lätt att känna sig dyster och uppgiven. Jag tror att det bästa botemedlet mot detta är att bjuda in till skratt och få människor att mötas och samtala med varandra. Som här på teatern konstaterar Anna.

Eli Frankel vill också tipsa om den kommande föreställningen En Julsaga, som har underrubriken ”för alla som älskar eller hatar julen”.

– Det blir en fartfylld och galen julshow med mängder av improvisationer och hemliga gäster. Vi spelar de klassiska julsångerna men vågar också ta upp det som skaver med julen, exempelvis förväntningar som alltid går åt skogen. Premiären är 27 november.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons