Annons

Sagostunder med dragqueens ställs in: ”Jättevälkomna till Växjö senare i år”

Fyra fullsatta sagostunder skulle det ha blivit med Lady Busty och Miss Shameless under fredagen och lördagen på Prideveckan. Nu tvingas kommunen och biblioteket ställa in på grund av sjukdom.
– Vi har full respekt för att sådant här kan hända, men det är alltid tråkigt när det gör det. Vi kommer att bjuda in dem till ett senare tillfälle i år, säger Tomas Ekelius, förvaltningschef på kultur- och fritidsnämnden i Växjö kommun.
Växjö Pride • Publicerad 12 maj 2023

Här saknas innehåll

För femte året i rad hade Växjö stadsbibliotek bokat dragqueensen Lady Busty och Miss Shameless till Växjö Pride. Evenemangen var menade att vara gratis, men då det fanns ett begränsat antal platser krävdes förbokning. Alla fyra sagostunder blev snabbt fullbokade.

– Förbokningen har gett oss möjlighet att kommunicera till de som skulle gått att det tyvärr blir inställt. Drag story hour ser vi som ett jätteviktigt evenemang och vi på kommunen gör allt för att kunna genomföra det vid ett senare tillfälle, säger Tomas Ekelius.

Annons

Nu kommer beskedet att samtliga sagostunder blir inställda på grund av sjukdom hos dragqueensen.

– De är tyvärr sjuka och det är vi jätteledsna för. Extra tråkigt när man vet att de människor som är emot dragqueens kommer att tänka ”jaha vad typiskt, det här är kommunens sätt att komma undan, så fegt, vi vet ju allihopa att kommunen förstått att det inte är lämpligt”.

Lady Busty och Miss Shameless skulle ha hållit i fyra fullsatta sagostunder på Växjö stadsbibliotek under fredagen och lördagen.
Lady Busty och Miss Shameless skulle ha hållit i fyra fullsatta sagostunder på Växjö stadsbibliotek under fredagen och lördagen.Foto: Adnan Edrees

Och så är alltså inte fallet?

– Nej, de är sjuka och tyvärr fick vi besked med väldigt kort varsel. De skulle även varit högtidstalare på Pridekonserten i Linnéparken och jag vet att Pridegänget jobbar järnet med att lösa det. Vi på kommunen kommer att göra allt för att Lady Busty och Miss Shameless kommer till Växjö någon annan gång i år.

Debatten har varit känslofylld kring drag story hour. På vissa orter i Sverige har det inte kunnat genomföras utan blivit portat av politiker och på vissa orter har biblioteken fått införa extra säkerhetsåtgärder. I Växjö var planen att köra enligt den rutin som fungerat väl fyra föregående år, utan extra säkerhetsåtgärder.

– Lady Busty och Miss Shameless är jättevälkomna till Växjö och vi tycker att det är jättetråkigt att behöva ställa in med så kort varsel. Det är en självklarhet för oss att planera och ladda om så att de kan besöka oss vid ett senare tillfälle i år, avslutar Tomas Ekelius.

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons