Annons

Sinan hittade affärsverksamhet med flyt: ”Kajakuthyrningen ökade med 64 procent”

Intresset för kajakpaddling och affärsutveckling ledde fram till att Växjöbon Sinan Zahroon blev franchisetagare för Kayokomat, ett världsledande företag inom uthyrning av kajaker. Med sin uthyrningsstation vid Öjabybadet kan Sinan konstatera att satsningen blivit en succé.
– Antalet bokningar har ökat med 64 procent i år.
Växjö • Publicerad 3 december 2023
Det är en frihetskänsla och härlig naturupplevelse att paddla kajak. Man kan beskriva det som terapi, menar kajakentreprenören Sinan Zahroon.
Det är en frihetskänsla och härlig naturupplevelse att paddla kajak. Man kan beskriva det som terapi, menar kajakentreprenören Sinan Zahroon.Foto: David Färdigh

Vintervädret har dragit in över Växjö och sommaridylliska kajakturer på Helgasjön känns avlägsna. Men planerna för kommande sommarsäsong pågår och det behöver inte alltid vara sommartemperaturer för att avnjuta en kajakrunda konstaterar entusiasten Sinan Zahroon.

– Jag tog årets första kajaktur redan i mars och hade de sista uthyrningsbokningarna i november.

Annons

Vad är tjusningen med kajakpaddling?

– Frihetskänslan och lugnet att vara ute på sjön. Att få uppleva naturen och den friska luften. En av mina kunder beskrev det som terapi. Stressen försvann och hon kände sig lugn och avslappnad.

Sinan gillar att paddla kajak men jobbar dessutom som ekonom och affärsutvecklare. Den kombinationen har resulterat i att han numera bedriver kajakuthyrning.

– Jag kom i kontakt med Kayakomat, ett svenskt företag som blivit världsledande på uthyrning av kajaker och SUP. De har 146 uthyrningsstationer runt om i landet. En av dem finns på Öjabybadet, där tog jag över som franchisetagare i våras.

Att paddla kajak är populärt men kan vara kostsamt, åtminstone om man ska köpa en egen kajak.

– En ny kostar från 3000 kronor och uppåt. Dessutom tar den plats och kräver förvaringsutrymme.

Affärsidén med Kayakomat är att man enkelt ska kunna hyra en kajak vid behov. Man gör bokningen på hemsidan, får ett sms tillskickat med en sifferkombinations-kod som man sedan slår in när man låser upp hänglåset.

– Man hyr per timme. Första timmen kostar 299 men därefter sänks priset. Desto längre bokning, desto billigare. I somras hade jag till exempel en tysk familj som ville paddla runt hela Helgasjön och hyrde för en hel vecka.

Vad händer om man missar och går över tiden?

– Uppstår det förseningar eller man vill förlänga bokningstiden så brukar kunderna höra av sig. Det är inga problem. Jag löser det enkelt med appen.

Annons

På Öjabybadet har Sinan totalt tolv kajaker, åtta singelkajaker och fyra dubbelkajaker med plats för två. De sistnämnda används huvudsakligen av familjer. Kunderna består både av Växjöbor, semestrande svenskar och utländska turister, framför allt är kajakpaddling en populär aktivitet bland tyskar och holländare.

– Det är ett växande intresse. Trots att vädret i juli och augusti var långtifrån perfekt så blev det en mycket bra sommar. Över 600 personer paddlade med kajakerna. Antalet bokningar ökade med 64 procent jämfört med 2022.

Framgången för Kayakomat-konceptet gör att Sinan funderar på att expandera verksamheten i Växjö.

– Ja, jag tror helt klart det finns marknad för ännu en uthyrningsstation i Helgasjön. Sedan vet jag inte om det blir redan till 2024 eller om det får vänta till 2025.

Inför nästa år kommer Sinan dessutom satsa ännu mer på uthyrning till företag.

– Kajakpaddling är en perfekt aktivitet på företagsevent. Exempelvis i kombination med grillning eller att man tillsammans paddlar en rutt med stopp för fika eller lunch.

Fakta

Sinan Zahroon

Företag: Franchisetagare för Kayakomat i Växjö.

Verksamhet: Uthyrning av kajaker. Har en uthyrningsstation vid Öjabybadet med totalt tolv kajaker.

Tjusningen med att paddla kajak: Frihetskänslan, lugnet och naturupplevelserna. Det är som terapi.

Aktuellt: Summerar ett framgångsrikt 2023 då antalet bokningar ökade med 64 procent.

Tidiga och sena bokningar: De första bokningarna brukar komma igång i april. Årets sista bokning var i november. Ett gäng holländare ville paddla och uppleva Helgasjön i höstskrud.

Framtidsplaner: Att expandera verksamheten och öppna ännu en Kayakomat-station i Växjö. Antingen 2024 eller 2025.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons