Annons
Kultur

Smålands Musikarkiv släpper påkostad bok med lokal koppling

Kultur • Publicerad 21 juli 2021
Magnus Gustafsson är filosofie doktor i musikvetenskap och riksspelman. Arkivfoto.
Magnus Gustafsson är filosofie doktor i musikvetenskap och riksspelman. Arkivfoto.Foto: Per Hägred

Tisdag 20 juli släppte Smålands Musikarkiv och Gidlunds förlag en påkostad bok om folkets psalmer. Boken har flera lokala kopplingar.

Det är Magnus Gustafsson och Eleanor Andersson som står bakom boken som innehåller 202 koraler på nästan 500 sidor med noter, texter och bakgrundsfakta.

Annons

Vissa av dem publiceras för första gången.

Boksläppet skedde i samband med Korröfestivalen, där de två författarna medverkade.

– Det började som en tanke på ett litet häfte med några koraler från Småland, men under åren har det växt allt mer, säger Magnus Gustafsson, som är filosofie doktor i musikvetenskap och riksspelman.

Magnus Gustafsson och Eleonor Andersson möttes i ett annat, men närbesläktat, projekt om medeltida ballader på Linnéuniversitetet. De båda kompletterade varandra och kunde tillsammans föra projektet med koralerna i mål.

I boken står funktionen och enkelheten i centrum. Den ska användas av körer, kyrkomusiker eller folkmusikutövare. Och den innehåller också en del överraskningar för de som vuxit upp med den senaste psalmbokens välkända stycken. Till exempel tre varianter av I denna ljuva sommartid:

– Det är så spännande – en av dem andas en mer dämpad och begrundande karaktär än vad vi vanligen förknippar med en ljus sommarsång, säger Eleonor Andersson.

Fakta

Magnus Gustafsson

Magnus Gustafsson är filosofie doktor i musikvetenskap och riksspelman. Under många år var han vice vd för Musik i Syd. Gustafsson har varit sakkunnig i musikfrågor vid Statens Musikverk, Nordiska Ministerrådet, Nordisk Kulturfond och Statens Kulturråd.

Fakta

Eleanor Andersson

Eleonor Andersson har en bakgrund som kyrkomusiker, folkdansare, körsångare och musikrecensent. Till Linnéuniversitetets och Smålands Musikarkivs samarbetsprojekt ”Digitalisering och nätpublicering av medeltida ballader” var hon knuten som forskningsbiträde. Sedan år 2013 är Eleonor Andersson anställd som produktionsassistent vid Smålands Musikarkiv.

Här saknas innehåll

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons