Annons
Kultur

Sofie, Kajsa och Maria utforskar den dynamiska kroppen i ny utställning

Den dynamiska kroppen står i fokus när konstnärerna Sofie Markinhuhtas, Kajsa Haagens och Maria Kristin H Antonsdóttir gemensamt ställer ut på Italienska Palatset. Titeln är Håll köttet flytande och rymmer både video, skulptur, text, broderi och performance.
Växjö • Publicerad 19 september 2023
Sofie Markinhuhtas, Kajsa Haagens och Maria Kristin H Antonsdóttir utforskar dendynamiska kroppen i utställningen Håll köttet flytande som visas på Italienska Palatset.
Sofie Markinhuhtas, Kajsa Haagens och Maria Kristin H Antonsdóttir utforskar dendynamiska kroppen i utställningen Håll köttet flytande som visas på Italienska Palatset.Foto: David Färdigh

Sofie, Kajsa och Maria träffades när de gick på Konsthögskolan i norska Bergen och då bodde i samma kollektiv. De har hållit kontakten sedan dess och nu gör de en gemensam utställning på Italienska Palatset i Växjö, där Kajsa numera har tillfällig ateljé.

– Det är en lyx att få vara här. Italienska palatset har länge stått på vår önskelista med utställningslokaler.

Annons

Utställningen som invigdes i lördags heter Håll köttet flytande, en måhända något makaber titel men som samtidigt andas poesi och belyser huvudtemat kring den dynamiska kroppens många uttrycksmöjligheter.

– Vi har det gemensamt att vi alla använder oss av performance och är influerade av feminismen. Köttet här representerar väldigt mycket, såväl kvinnlighet och moderskap som jaget och tillhörigheten.

Utställningen är väldigt mångsidig med ett brett spektrum av teknik och uttryckssätt. Bland de 14 verken som visas ryms både videofilm, installation, skulptur, text och broderi. Sofie jobbar mycket med frågor kring omhändertagande, omsorg och ansvar, ofta med ett queer-perspektiv.

När det gäller material använder hon gärna vardagligt material som hon eller vänner samlat på sig.

– I den här utställningen har jag till exempel ett verk gjort av tändstickor och en bebis gjord av en värmeflaska. Jag gillar att leka med enkla grepp. Ofta uppstår något nytt och oväntat, konstaterar Sofie.

Kajsa gillar att fläta samman mytologiska och konsthistoriska referenser med samtida frågeställningar. Något som dessutom ofta förekommer i hennes konst är nylonstrumpor, vars form och håligheter kan laddas med betydelser och symbolik.

– I den här utställningen förekommer nylonstrumporna i installationen Ben utan kropp. Verket vilar på en bädd av mörk blästersand, vilket ger en förstärkande effekt, berättar Kajsa.

Maria är uppvuxen på Island men numera bosatt i Köpenhamn. Hon gillar att utforska hur natur, kultur och samhälle påverkar vår identitet. Dessutom använder hon sig gärna av arkivmaterial i sitt konstnärliga utforskande. Ett exempel är den videofilm från hennes barndom på det natursköna Island som visas på utställningen.

– Temat är moderskap, både mellan min mamma och oss syskon men också mellan moder jord och människorna.

Utställningen Håll köttet flytande pågår till och med den 8:e oktober.

Annons

– Den 7:e oktober håller vi en finissage med tillhörande performance. Till den söker vi fler kvinnliga deltagare. Så hör gärna av er till mig, tipsar Sofie.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons