Annons
Kultur

Teaterföreningen byter namn och jubilerar

Växjö Teaterförening byter namn till Riksteatern Växjö och firar dessutom 90-årsjubileum i höst.
– Vi drar igång firandet med Circus I Love you i samband med Karl-Oskardagarna, berättar verksamhetsledaren Helene Zetterholm.
Växjö • Publicerad 7 maj 2023
Växjö Teaterförening döper om sig till Riksteatern Växjö och firar dessutom 90-årsjubileum, berättar verksamhetsledaren Helene Zetterholm.
Växjö Teaterförening döper om sig till Riksteatern Växjö och firar dessutom 90-årsjubileum, berättar verksamhetsledaren Helene Zetterholm.Foto: David Färdigh

Teaterpubliken har hittat tillbaka till salongerna. Det konstaterar Helene när hon ska summera vårsäsongen.

– Det har gått jättebra. Vi har haft ett jämt publikflöde till våra föreställningar. Det känns som att det lossnat efter pandemin.

Annons

Nu stundar dessutom ett namnbyte. På årsmötet i våras togs nämligen beslutet att skrota det gamla namnet Växjö Teaterförening till förmån för Riksteatern Växjö.

– Riksteaterns föreställningar utgör vårt basutbud och vi vill gärna dra nytta av deras starka varumärke. Med det gamla namnet blev det dessutom en del förväxlingar och missförstånd. Genom åren har det till exempel hänt att folk blandat ihop oss med Växjö Teater och har ringt för att hyra teaterlokalen.

Det nya namnet Riksteatern Växjö börjar gälla från och med den första juni. Men det är fler saker på gång. I höst firar föreningen 90-årsjubileum.

– Teaterföreningen i Växjö hade sin första föreställning den 29 september 1933. Det var Dramaten som gav komedin En fågel i handen.

I backspegeln är det enligt Helene slående hur många stora premiärer som ägt rum i Växjö genom decennierna.

– Växjö har varit en populär teaterstad. Ett av flera exempel är Ingmar Bergman som lade premiären av Hedda Gabler på Växjö Teater 1965.

En tidsresa med bilder från teaterföreningens 90-åriga historia kommer det att bjudas på när det är VIP-kväll den första september, då även poeten och artisten Bob Hansson ger föreställningen Hur fan gör man?

– Han uppträder även kvällen efter, det vill säga den andra september.

Hela hösten kommer gå i 90-årsfirandets tecken och drar igång redan i samband med Karl-Oskardagarna i augusti.

– Då gästas vi av Circus I love you, en nycirkus som kombinerar akrobatik och livemusik. Totalt blir det sju föreställningar i Linnéparken under Karl-Oskarhelgen.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons