Annons
Kultur

Andreas Dahl: Tolv guldkorn på årets bokrea

På tisdag den 20 februari drar årets bokrea igång och VXOnews har tagit hjälp av bokmalen, regissören och dramapedagogen Andreas Dahl som botaniserat i reakatalogerna i både fysiska butiker och på nätet.
Andreas Dahl
Växjö • Publicerad 18 februari 2024
Detta är en personligt skriven text i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fem av böckerna som Andreas Dahl tipsar om att fynda under 2024 års bokrea.Foto: Oscar Appelgren

Skönlitteratur

”Detaljerna” av Ia Genberg

Augustprisvinnaren från 2022 är en av mina starkaste läsupplevelser de senaste åren. Ia Genberg skriver fruktansvärt bra om människor som kom och försvann, om hur vi uppstår i mötet med andra, om vardag och existens, fullt av nyanser och med tusentals detaljer.

bild 1/1
Annons

”Kaffe med mjölk” av Ella-Maria Nutti

En oerhört stark debutroman! En vacker skildring av en mor och dotterrelation och dess sköra band. Ella-Maria Nutti har skrivit en roman som stannar kvar länge efter att du läst ut den sista sidan. Finstämt, innerligt och väldigt bra.

bild 1/1

”Unge Mungo” av Douglas Stuart

En stark uppväxtskildring om en queer pojke i ett maskulint och våldsamt Glasgow. Det är en bok som gör ont att läsa men som du ändå bara vill fortsätta med. Man vill den unge Mungo så väl men mycket går så, så fel.

bild 1/1

Halva Malmö består av killar som dumpat mig” av Amanda Romare

Tragikomiskt med en hög igenkänning för alla oss som varit inne i dejtingträsket. En bok där jag både skrattar högt och får ont i magen samtidigt och som jag inte kunde lägga ifrån mig. Jag läste ut den på en dag!

bild 1/1

Ett litet liv” av Hanya Yanagihara

Drabbande och vackert om fyra vänner i New York, om hemligheter, stor vänskap och djup kärlek. Boken ses av många som en modern klassiker och jag kan bara hålla med. Trots att det var många år sedan jag läste den tänker jag på den ofta. Förbered dig med näsdukar!

bild 1/1

Deckare

Skriften i vattnet” av John Ajvide Lindqvist

Skräckmästaren John Ajvide Lindqvists första kriminalroman är välskriven, underfundig, spännande och svår att lägga ifrån sig. En riktig bladvändare! Detta är den första delen i en serie och jag längtar redan tills jag ska få träffa de unika huvudkaraktärerna igen.

bild 1/1
Annons

Till minne av en mördare” av Pascal Engman och Johannes Selåker

Utspelar sig under den legendariska sommaren 1994 där förutom hela Sverige kokar av fotbollsfeber Mattias Flinks fruktansvärda massmord i Falun sker. Pascal och Johannes förlägger skickligt handlingen kring dessa verkliga händelser med ett rejält driv i berättandet. En bok att plöja!

bild 1/1

Biografi

”Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk” av Björn Natthiko Lindeblad, Caroline Bankler och Navid Modiri

I Björn Natthiko Lindeblads fantastiska Jag kan ha fel delar han med sig av livet, visdomar och sina tillkortakommanden och om vad som är viktigt på riktigt. Att det du tänker inte behöver vara en sanning, för tänk, du kan ha fel. Det skänker tröst och ger hopp.

bild 1/1

I händelse av min död (En manual)” av Lena Philipsson

Med sin humor, sitt allvar och med en härlig tajming får vi ta del av hennes tankar och liv. Det blir betraktelser och funderingar från vardagen, kändislivet och scenen. Ett tips är att lyssna på ljudboken, det är Lena själv som läser in den och hon gör det riktigt bra!

bild 1/1

Samhälle och debatt

Girig Sverige – så blev folkhemmet ett paradis för de superrika” av Andreas Cervenka

Det här är en bok som gör mig både förundrad och förbannad och som Andreas Cervenka välförtjänt tilldelades stora journalistpriset för. I Girig-Sverige berättar han om den osannolika resan där Sverige går från ett högskatteland till ett miljardärparadis.

bild 1/1

Drottninggatan” (”Terrordådet på Drottninggatan” på omslaget) av Åsa Erlandsson

Åsa Erlandsson ger med sin otroliga research en gedigen och nära dokumentation av det fruktansvärda terrordådet på Drottninggatan. Med över 100 intervjuer är det oerhört noggrant och skickligt berättat. Ett viktigt tidsdokument som jag rekommenderar alla att läsa.

bild 1/1

Barn och unga

Annons

Jan Lööf sagosamling” av Jan Lööf

Med sin detaljrikedom och sin säregna stil är han en av våra absolut största barnboksförfattare. På rean finns en samlingsvolym med några av Jan Lööfs mest kända och älskade bilderböcker. Perfekt som dop eller födelsedagspresent eller att ha själv hemma i bokhyllan.

bild 1/1

Läs fler boktips från Andreas Dahl via länkarna nedan.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons