Annons
Kultur

Trendspaning: Färre vegetarianer och fler rökare

Vi struntar alltmer i klimatet och flyger, shoppar samt äter kött i större utsträckning igen. Andra trender är fler scouter och är rökningen på väg tillbaka?
Det är trendspaning i podden Skatan och Marchal.
Växjö • Publicerad 18 november 2022

I podden Skatan och Marchal pratar de vidare om trender som är på väg tillbaka.

Här är listan:

Det är trendigt att vara scout!
Det är trendigt att vara scout!Foto: Ingela Rutberg
Annons

1. Scouterna. I Tingsryds kommun startas inom kort en ny scoutkår. Det är en trend som har visat sig över hela landet berättar Scouternas riksförbund, fler och fler vill bli scouter och enligt en lista över populära aktiviteter att sätta sina barn i står scouterna högt upp.

Är rökningen tillbaka eller är det bara en accessoar?
Är rökningen tillbaka eller är det bara en accessoar?

2. Rökning. På sociala medier har antalet bilder med rökande personer på ökat. Siffror visar dock inte att rökningen ökar. Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet rökare halverats på tio år och idag beräknar man att 6 procent av befolkningen mellan 16–84 röker. Men en tankesmedja i USA har spanat att tillsammans med det att det smala idealet kommer tillbaka, så har man även kunnat se att cigaretten är tillbaka som en accessoar.

Köttätandet ökar.
Köttätandet ökar.Foto: MATHILDA AHLBERG

3. Köttätandet. Under flera år har köttätandet i Sverige minskat. Men från 2021 har det enligt Jordbruksverket ökat igen, om än i liten skala. Främst ökar konsumtionen av matfågel som kyckling.

När lyssnarna till podden kom med sina egna spaningar över vad som är på väg tillbaka så handlade flera ”trender” om saker vi avstått från tidigare med tanke på klimatet. Exempelvis så tror flera att flygskammen är på väg bort och att vi kommer att börja flyga alltmer. Samma sak med shopping, att vi frångår avhållsamhet och köpfria år som varit trend tidigare och återgår till hur vi shoppade tidigare.

Axel Gruvaeus är analytiker på Kairos Future, ett konsult- och analysföretag som bland annat hjälper företag och organisationer att forma och förstå sin framtid genom trend- och omvärldsanalyser.

Han menar att stora omvärldstrender som exempelvis teknikutveckling och klimatfrågan i sin tur skapar andra mindre beteenden som vi kallar för trender.

Kan omvärldstrender som vi inte kan påverka eller kontrollera påverka oss på så sätt att vi struntar i det?

– Man kan försöka att stoppa huvudet i sanden inför en omvärldsutveckling som upplevs som övermäktig, men det är sällan en framgångsrik strategi. Anpassningsförmåga är kanske människans viktigaste egenskap, men då gäller det att rätt kunna uppfatta sin miljö och bryta ner vad man ser till något som går att agera på. Det är en vår tids stora utmaningar – att vända hot till möjligheter. Ett klassiskt exempel är teknikutvecklingen, hotar den att ersätta oss eller blir den ett verktyg som ger oss mer tid över till annat?

I de små trenderna ovan handlar det mycket om klimatrelaterade trender. Kan det vara en konsekvens av klimatfrågan, att människor upplever det övermäktigt och struntar i det?

– Vi ser det i viss mån idag bland de förnekare som finns, där hanteringen av frågan ses som ett hot mot det egna livet, intressena eller identiteten. Man kan också se det bland de som känner ”vad spelar vad jag gör för roll”. Känner man sig maktlös är det lätt att slå ifrån sig frågan helt och hållet och undvika den. Men det innebär ju att när klimatförändringar sker får vi agera på dem reaktivt och säkert mycket sämre än vad vi hade kunnat göra om man istället gjort det förutseende. Sticka huvudet i sanden är sällan en bra strategi – även när man inte kan veta exakt hur det ska bli. Vi förespråkar att man ska utforska och fundera på olika alternativa utfall, såväl de som blir bättre som de som blir sämre än vad vi tror, säger Axel Gruvaeus.

Trenderna som kan komma

Listan från Skatan och Marchals lyssnare

1. Vi kommer flyga mer

2. Vi kommer shoppa mer

3. Breda, hårda slingor

4. Furumöbler

5. Flygande Jacob

6. Bidéns återkomst

7. CD-skivan

8. Glesbygdskavajen (Helly Hansen-jacka)

Elisabeth AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons