Annons
Kultur

Ung kompositör tilldelas kulturstipendium

Noter är fantastiska. Det menar 19-årige kompositören Neo Korths som går S:t Sigfrids Folkhögskolas musikutbildning och som nu tilldelas Lions Club Växjö Dackes kulturstipendium.
– Just nu håller jag på och tonsätter en fagott-konsert för Helsingborgs symfoniorkester.
Växjö • Publicerad 9 juni 2023
Noter är fantastiska. Det menar 19-årige kompositören Neo Korths som tilldelas Lions Club Växjö Dackes Kulturstipendium.
Noter är fantastiska. Det menar 19-årige kompositören Neo Korths som tilldelas Lions Club Växjö Dackes Kulturstipendium.Foto: David Färdigh

Piano, gitarr, elbas, kontrabas, mandolin, dragspel, klarinett och didgeridoo. Multimusikern Neo Korths rör sig fritt mellan olika instrument men framför allt älskar han noter. Musikbegåvningen från skånska Höganäs började göra sina första kompositioner som 13-åring. Nu går han på musiklinjen på S:t Sigfrids Folkhögskola i Växjö med inriktning på just komposition.

– När jag komponerar brukar det börja med en idé - ofta en melodi, ett ackord eller en klang som jag sedan bygger ut och vänder och vrider på. Särskilt när det gäller klassisk musik blir det mycket detaljarbete. Det gäller att hitta ett motiv som går att bygga på och variera. Ett klassiskt ideal är Beethovens femte symfoni (Ödessymfonin).

Annons

Trots att han bara är 19 år så har Neo redan hunnit skaffa sig mycket erfarenhet och samarbetar bland annat med Helsingborgs symfoniorkester.

– Att få höra sitt eget musikaliska verk framföras av en hel orkester är häftig upplevelse. Men det innebär också en skräckblandad förtjusning. Det är först i ögonblicket när ens nedtecknade toner blir levande genom orkestern som man får veta om man lyckats förverkliga sin idé eller om man visat sig vara en musikalisk klåpare.

Hittills verkar Neo lyckats i sina föresatser och befinner sig i slutfasen av sitt senaste projekt.

– Jag håller på att skriva en fagott-konsert åt Helsingborgs symfoniorkester. Och här på folkhögskola deltar jag i elevprojektet Nyttfestival där vi skriver stycken åt professionella musiker.

Att vara en kompositör av klassisk musik 2023 innebär vissa utmaningar, åtminstone i ekonomiskt avseende.

– Drömmen är att kunna leva på att vara kompositör, fast det är nog en utopisk tanke. Men jag tänker mig en framtida kombination där jag både komponerar klassiska stycken, gör musikarrangemang åt media och skriver rockoperor.

Det som framför allt lockar med att vara kompositör enligt Neo är att få arbeta med noter.

– Det finns något fantastiskt i noter. Tänk att kunna kommunicera med musiker över hela världen och med hjälp av tonerna kunna styra alla tänkbara instrument och skapa en helhet.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons