Annons
Kultur

Virtuell offentlig konst visas i Växjö i sommar

Det har kallats Sveriges största utställning och konstälskarnas svar på Pokémon Go. I sommar visas utställningen Vävda rum, bestående av tio nya virtuella konstverk som placerats på olika platser i Växjö och som upplevs genom en app.
– Du kan till exempel bli del av en levande skulptur eller jogga med en virtuell kompis, säger Mårten Segerberg på Galleri Sigma.
Växjö • Publicerad 10 juli 2023
Upptäck virtuell konst i välkända Växjömiljöer. Totalt tio konstverk är utplacerade i Växjö och upplevs via appen Vävda Rum, berättar Mårten Segerberg på Galleri Sigma.
Upptäck virtuell konst i välkända Växjömiljöer. Totalt tio konstverk är utplacerade i Växjö och upplevs via appen Vävda Rum, berättar Mårten Segerberg på Galleri Sigma.Foto: David Färdigh

En ren i Växjö city? Ja i konsten är allt möjligt. Nyligen invigdes Vävda rum, en utställning som inte liknar någon annan eftersom den äger rum i den virtuella världen. Konstverken är gjorda med AR-teknik som tidigare skapat det populära spelet Pokémon Go. Genom att ladda ner appen Vävda rum kan besökarna se var konstverken är placerade och sedan såväl uppleva som integrera med dom.

– Vi har valt ut platser som passar för respektive konstverk. De flesta finns inom promenadavstånd i Växjö centrum, säger Mårten Segerberg.

Annons

Flera av konstverken är interaktiva och förändras genom att besökarna sjunger, gör rörelser eller agerar tillsammans med andra.

– Du kan till exempel bli en del av en levande skulptur, jogga tillsammans med en virtuell kompis eller skriva poesi i ett gemensamt ordmoln. Flera av konstverken upplevs bäst med hörlurar.

Arrangör för Vävda Rum är Galleri Sigma tillsammans med Riksförbundet Sveriges konstföreningar. Utställningen visas på drygt 130 orter i landet och marknadsförs som ”Sveriges största utställning”.

– Den kommer att pågå under hela sommaren. Slutdatum är 30 september.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons