Annons
Lessebo

Försök till grov mordbrand i hyreshus – röklukt avslöjade

Röklukt ledde räddningstjänsten till källarförrådet där någon gjort ett försök att starta en brand i ett hyreshus i Kosta.
– Vår bedömning är att man försökt anlägga en brand men man har misslyckats, säger Tony Klemets, insatsledare för räddningstjänsten i Östra Kronoberg.
Kosta • Publicerad 10 februari 2021 • Uppdaterad 11 februari 2021
Det var rök från förrådsutrymmet som avslöjade den anlagda branden i Kosta. Bilden är inte tagen i samband med räddningstjänstens insats.
Det var rök från förrådsutrymmet som avslöjade den anlagda branden i Kosta. Bilden är inte tagen i samband med räddningstjänstens insats.Foto: Anton Hedberg

Redan strax efter klockan 19 under onsdagsvkvällen larmades räddningstjänsten till Björkvägen i Kosta och hyreshuset sedan en av de boende känt av röklukten. Men väl där hade man svårt att lokalisera vart det brunnit.

– Sen hittar vi de här brandresterna i ett av förrådsutrymmena, det är wellpapp och toarullar som man samlat ihop och tänt på men det har lyckligtvis självdött, säger Tony Klemets.

Annons

Polis ska under onsdagskvällen genomföra en undersökning och Tony Klemets vill inte föregripa den men slår ändå fast att det var ett försök att anlägga något större.

Kronobergspolisens patrull som sedan gjort en första bedömning har upprättat en anmälan och rubricerat det inträffade som ett försök till grov mordbrand.

– Nu har det inte brunnit i så mycket och det har slocknat av sig själv men det finns madrasser och annat i lokalerna och hade det tagit sig så kunde det blivit allvarligare. Sen är hela källaren i betong, säger Samir Cehic, jourhavande förundersökningsledare.

Någon misstänkt finns ännu inte och utredningsläget är besvärligt. Källaren och hyreshuset är inte låst vilket gör att många kan ha berett sig tillträde till utrymmet menar Samir Cehic.

Inga boende i de 10-12 lägenheterna i huset behövde evakueras. Lessebohus som är fastighetsförvaltare var på plats under onsdagskvällen för att möta de boende.

Här saknas innehåll

Jens NielsenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons