Annons

Frilansintresset växer i Kronoberg - intresset för skönhet och hälsa är störst

Kronobergarna må dra sig för att starta företag - men intresset för frilansande har ökat. I den tuffa ekonomin är det många som ser sig om för lite extra inkomst.
Intresset för uppdrag inom skönhet och hälsa är störst, tätt följt av jobb som föreläsare och mediakonsult.
Växjö • Publicerad 30 juli 2023
Frilansintresset växer i Kronoberg
Frilansintresset växer i KronobergFoto: Pernilla Rudenwall

I lågkonjunktur och stigande priser inom hushållen är det många som söker nya jobb eller extrajobb. I Kronoberg syns en stor ökning inom frilans sedan förra året. 2023 steg antal registrerade frilansare med 107 procent. Snittfakturan för frilansjobb har ökat med 54 procent samtidigt som intresset växer i Kronoberg.

– Det ökade intresset för att frilansa vid sidan av är stort, och vi ser en rejäl tillströmning som registrerar sig för att kunna fakturera utan företag när man hittar uppdrag. En förklaring är de stigande kostnaderna för hushållen, både genom högre priser i mataffären och stigande räntor, säger Matilda Backelle, frilansexpert på Cool Company.

Matilda Backelle, Cool Company
Matilda Backelle, Cool CompanyFoto: Pressbild
Annons

Kreatörsbranschen dominerar i Kronoberg. Frilansuppdrag inom hälsa och skönhet är populärast hitintills under 2023, tätt följt av jobb som föreläsare och mediakonsult.

Frilansbolaget Cool Companys statistik visar att frilansarna i de mindre orterna börjar ta mer betalt för sitt arbete. I åtta utav Sveriges 21 län har priserna höjts och i Kronoberg har snittfakturan höjts med 54 procent.

Intresstt för frilans inom föreläsningar ökar
Intresstt för frilans inom föreläsningar ökarFoto: Per Hammenvik

– Frilansarna i Kronoberg har lyckats höja sina priser rejält sen förra året, trots rådande läge på arbetsmarknaden och i världen. Den här typen av kraftiga ökningar kan indikera en hel del saker, men ofta har frilansare tagit kliv på kompetenstrappan eller breddat sin frilansverksamhet. Faktorer som efterfrågan kan också hjälpa till att dra upp värdet och därmed priserna, säger Matilda Backelle.

Vanligast frilansyrke i Kronobergs län 2023

1. Hälsa/Skönhet

2. Föreläsare & mediakonsult

3. Annonsör & eventkonsult

Källa: Sifo på uppdrag av Cool Company.

Frilansstatistiken baseras på Cool Companys data och användarstatistik för perioderna 1 januari – 31 maj 2023 samt jämförs med samma period 2022.

Ebba EngdahlSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons