Annons

Bostäder i massivträ präglar Torparlängan!

14 exklusiva äganderätter i form av parhus kommer inom kort att uppföras på Torparängen, precis intill Södra Bergundasjön, nära centrum. Det är Arketyphus som skapar ett unikt hållbart boende för familjen att växa i, genom ett samarbete med arkitektfirman Arkitektbolaget i Växjö, som tillika är delägare i Arketyphus.
Den här texten är producerad av Gota Medias marknadsavdelning. Den är inte skriven av VXO News journalister. • Publicerad 28 maj 2018

[8q4hb3vl] – Vi brinner för att minska vår klimatpåverkan och har lång erfarenhet av att rita fastigheter i trä som är en förutsättning för att bli mer hållbara i byggandet.

Det säger arkitekt Eva Haraldsson, som tillsammans med Arkitektbolaget skapat design och materialval för de sju nya parhusen i Kv Torparängan. Ett projekt som ligger i paritet med Växjö kommuns önskan om att skapa en hållbar boendemiljö med mycket trätänk och möjlighet till flexibla planlösningar för området Torparängen.

Annons

"7 Townhouses"

Bakom Arketyphus står Gransholms Bruks Fastigheter och Arkitektbolaget i ett nytt unikt samarbete och som resulterat i en typ av "townhouses" som inte finns någon annanstans i Växjö.

Husen byggs som sju parhus med 14 lägenheter i 2.5-3 plan, och tillverkas i massivträelement på fabrik, vilket gör dem torra och säkra under byggtiden.

Trä är ett material som Arkitektbolaget förespråkat sedan 1990-talet. Fasaderna på husen, både väggar och tak, beläggs med värmebehandlad askspån, som är helt underhållsfri och skall hålla i minst 50 år enligt tester.

– Detta projekt kommer att ge oss en bra inblick i hela byggnadsprocessen och vi kan använda våra erfarenheter av Torparlängan till kommande projekt, vilket gynnar både oss, byggföretag och husköpare i kommande projekt, menar arkitekt Eva Haraldsson.

Inglasade ytor som klimatsluss

Något som stärker det arkitektoniska och samtidigt fyller en funktion för parhusen är de inglasade entrépartier som löper från bottenplan, hela vägen upp till översta våningen.

– Detta inglasade utrymme kan utnyttjas som växthus, terrass eller vinterträdgård! Dessutom fungerar det som en klimatsluss som förvärmer luften innan den kommer in i huset.

Via ett nytt smart elsystem; KNX, kommer husägaren att kunna styra och övervaka många funktioner i fastigheten, till exempel värme, luftkonditionering, belysning och solskydd.

Lägenheter att växa i

Annons

För att Torparlängan skall passa hushåll som växer, har Arketyphus skapat flera olika alternativa valmöjligheter att inreda plan tre.

– Det sociala boendet står i fokus. Vill man senare i livet förändra planlösningen, t ex skapa fler rum eller hyra ut rum till studenter, har vi gjort detta fullt möjligt! Man skall kunna "växa upp och ned" i Torparlängan och ändra huset över tid!

Mer information kring våra genuina trähus:

Eller kontakta vår mäklare Peter Åkesson, Åkesson Mäklarbyrå!

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons