Annons

Nationellt godkänd idrottsutbildning

Växjö Fria Gymnasium är ett självklart val för den som vill utvecklas i sin idrott och samtidigt läsa på gymnasienivå. Och sedan i våras finns man i nya lokaler i ICON på Arenastaden. 20 oktober har man ”Öppet hus”.
Den här texten är producerad av Växjö Fria Gymnasium. Den är inte skriven av VXO News journalister. • Publicerad 3 oktober 2018
”Bra studiemiljö med mindre rum”, menar Alice Kaltin, Växjö, och Maja Astevall, Emmaboda, som läser ekonomprogrammet, inriktning ekonomi.
”Bra studiemiljö med mindre rum”, menar Alice Kaltin, Växjö, och Maja Astevall, Emmaboda, som läser ekonomprogrammet, inriktning ekonomi.

Vid Växjö Fria Gymnasium läser i nuläget ca 450 elever på skolans fyra program; ekonomiprogrammet, naturprogrammet, samhällsprogrammet och vård - och omsorgsprogrammet. De nya lokalerna är helt anpassade efter den skolmiljö man vill ha på Växjö Fria gymnasium, med effektiva studieytor; både stora rum och torg för social samvaro och smårum och enskilda ytor för bra studiemiljö!

Varje klassrum är utrustat med den senaste tekniken och med interaktiva projektorer. Har finns också en välutrustad labbsal.

Annons

På alla program kan eleverna kombinera sina studier med idrott, och till hösten så startar skolan också NIU, nationellt godkänd idrottsutbildning inom fotboll och innebandy, i samarbete med Växjö DFF och Växjö Vipers.

Sedan tidigare har skolan NIU i Ishockey i samarbete med Växjö Lakers Hockey. NIU är en fastställd elitinriktad idrottsutbildning som bara ges vid certifierade skolor. Inom ramen för fördjupning och individuellt val läser man 400 poäng idrottsspecialiserade kurser för att utveckla sin talang. Träningen är förlagd till tre pass i veckan på studietid.

– Vi har under flera år haft ett bra samarbete med Växjö Lakers och ser fram emot att utveckla ett lika bra koncept med Vipers och DFF, berättar rektor Maria Blom.

Hon menar att skolans målsättning är att vara det självklara valet för alla idrottande ungdomar i Växjö.

– Vi har helt nya lokaler, ett perfekt läge mitt i arenastaden, gott samarbete med idrottsföreningarna och förstklassig kompetens när det gäller tränare och instruktörer.

Alla har även möjlighet att välja dans, fotboll, gym/fitness, gymnastik, innebandy, ishockey och konståkning som idrottsprofil.

Nytt för detta läsåret är ett profilidrottssamarbete med Dackegymnasterna och Växjö Konståkningsklubb. Läsåret 2019/2020 kommer man som nästa steg att inleda profilidrott i samarbete med IFK Växjö!

– Vi har försökt att knyta till oss lokala idrottsaktörer och ha rätt utbildade instruktörer för våra elever, liksom tillgång till träning i olika hallar. Vi har som mål haft att samla alla de sporter som utövas på Arenastaden för att våra elever skall kunna välja bland dessa, oavsett vilket studieprogram man läser, menar Peter Nilsson, idrottssamordnare på skolan.

Annons

Även instruktörerna och eleverna som har dans som profil tränar i lokaler på området.

Idrott och friskvård genomsyrar hela skolan. Idrottslärarna, med Peter Nilsson, i spetsen står för hög kompetens och stort engagemang när det gäller all idrott och hälsa.

– Som en nyhet har vi två idrottslektioner i veckan under de två första läsåren i kursen Idrott och hälsa, som alla elever läser. Och så jobbar vi med ”pulspass”, med 160 i puls som mål, vilket är unikt för Växjö Fria Gymnasium. Bra för både kropp och inlärningseffektivitet, menar Peter Nilsson.

Ungefär hälften av eleverna har idrott som tillval på skolan, men Växjö Fria Gymnasium har mycket att erbjuda också för eleverna som inte väljer att satsa extra på idrott på skoltid.

Vårt Vård - och omsorgsprogram har ett unikt samarbete med Region Kronoberg kring vår barnsjukvårdsfördjupning, vårt Naturprogram samarbetar med polisutbildningen kring utbildning i kriminalteknik och vårt ekonomiprogram satsar för full på både SM i Ung Företagsamhet och i Juridik.

– Vi skall fortsätta att vara det självklara valet för de som vill kombinera sina studier med idrott, men vi är också en skola för alla, säger Maria Blom.

"Jag älskar gym och finess!"

Ebba Kastens, 17 år, kommer från Växjö. Hon satsar på idrottsprofilen gym och fitness och läser andra året på ekonomiprogrammet, en klass med 30 elever. Ebba har gym och fitness som idrottsprofil.

Om idrotten:

– Man får lära sig mycket om träning och lägga upp pass utifrån vad man vill förbättra. Vi tränar body balance, grit och marklyft och får mycket kostinformation. Vi blir utbildade gruppträningsledare.

Annons

Om ekonomiprogrammet:

– Kul, man får lära sig mycket om ekonomi och får starta eget UF-företag. Vår affärsidé är att hjälpa företag marknadsföra sig på sociala medier.

Om skolan:

– Vi har fina nya lokaler och en bra gemenskap mellan elever och lärare. De vet vad man behöver för att nå sina mål!

Gustav deltar på JSM

Gustav Sjöstrand, 15 år, kommer från Växjö. Han läser första året på vård- och omsorgsprogrammet, ett yrkesförberedande program, och vill utveckla sin gymnastikträning inom Dackegymnasterna. Därför har han valt inriktningen gymnastik.

– Jag valde Växjö Fria Gymnasium för att bli bättre på gymnastik och ta det till en högre nivå med grenarna trampett, tumbling och fristående. Bästa grenen är trampett eftersom jag gillar att flyga högt!

Gustav kommer bl a att deltaga vid höstens JSM i Ängelholm.

Om vård- och omsorgsprogrammet:

– Jag har just börjat på utbildningen, men jag har fått ett bra intryck och vi har bra lärare på vår utbildning. Man lär sig mycket om hur kroppen fungerar, vilket är intressant, och så har vi praktik redan i ettan – mycket positivt!

Annons

Fotboll i division tre

Rina Maloku, 18 år, kommer från Åseda. Hon har elittänk inom fotboll, och spelar i Åseda IF som ligger i division tre. Positionen är mittfältare och mittback. Rina läser samhällsprogrammet, med fotboll som idrottsprofil.

– Jag älskar fotboll och ville utvecklas mer där, därför valde jag Växjö Fria. Här har jag fått ett bra komplement till skolgången med all träning.

Om samhällsprogrammet:

– Mest spännande med kriminologi, psykologi och socialt arbete. Att läsa om hur personer i samhället beter sig och varför, och om aktuella saker som t ex att många far illa.

Gustav Sjöstrand läser första året på vård - och omsorgsprogrammet och vill utveckla sin gymnastik.
Gustav Sjöstrand läser första året på vård - och omsorgsprogrammet och vill utveckla sin gymnastik.
”Välkommen till nya Växjö Fria Gymnasium”, hälsar rektor Maria Blom.
”Välkommen till nya Växjö Fria Gymnasium”, hälsar rektor Maria Blom.
Fotbollsspelet i Åseda IF vill Rina Maluko bli extra bra på, och den möjligheten får hon här.
Fotbollsspelet i Åseda IF vill Rina Maluko bli extra bra på, och den möjligheten får hon här.
Ebba Kastens satsar på idrottsprofilen gym och fitness.
Ebba Kastens satsar på idrottsprofilen gym och fitness.
Ebba Kastens, Gustav Sjöstrand och Rina Maloku; tre elever som vill utveckla sina respektive idrotter. Peter Nilsson är idrottslärare.
Ebba Kastens, Gustav Sjöstrand och Rina Maloku; tre elever som vill utveckla sina respektive idrotter. Peter Nilsson är idrottslärare.
FAKTA

Öppet hus lördag 20 oktober kl 10-14.

Passa på att se våra nya lokaler, träffa lärare och elever och få information om våra program:

Vård och omsorgsprogrammet med inriktningarna ”barn och ungdomssjukvård” och ”akutsjukvård/studieförberedande” och ”vård och hälsa”

Ekonomiprogrammet med inriktningarna ”ekonomi” och ”juridik”

Naturvetenskapsprogrammet med inriktningarna ”naturvetenskap” och ”naturvetenskap och samhälle”

Samhällsprogrammet med inriktningarna ”beteendevetenskap” och ”samhällskunskap”

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons