Annons

Sälja eller köpa gård? Jonas har bästa tipsen!

Lantlig livskvalitet och goda investeringar i småländsk skog. Det råder en grön trend på fastighetsmarknaden. Men det finns många måsten för en lyckad gårdsaffär.
Den här texten är producerad av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Den är inte skriven av VXO News journalister. • Publicerad 26 september 2018
Foto: Magnus Olsson
Foto: Magnus Olsson

Jonas Hellström på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tillhör den nya generationens gårdsmäklare. En driven 80-talist som själv är uppvuxen på landet och har odlat intresset för skog, jakt och fiske sedan barnsben.

Har du nytta av det i jobbet?

Annons

– Det är självklart en stor fördel med egen erfarenhet av livet på landet. Min familj har skogsgård utanför Alvesta. Så jag känner väl till förutsättningarna och vilka behov som kan dyka upp för både säljare och köpare vid en gårdsförsäljning, säger Jonas.

Märker du av en växande grön trend i Kronoberg?

– Ja definitivt, det säljs lite drygt hundra gårdar om året i vår region, vi förmedlar mer än en fjärdedel av dem och trycket är högt. Dels är det livskvalitet – en vardag med natur, djur, odling, stillhet, jakt och fiske som lockar. Och dels är det investeringsmöjligheterna som skogen erbjuder. På objekt nära stan är boendet viktigt, men när vi kommer några mil längre ut fokuseras det mindre på den biten och mer på skogen.

Jonas har jobbat som mäklare sedan 2006 och har på senare år haft möjlighet att ägna allt större del av sin tid åt gårdar. En typ av affär som kräver en hel del förberedelser. Jonas har listat sina fyra bästa tips till dig som ska sälja din gård. Givetvis är det saker som är bra även för köparen att hålla koll på.

1 – Håll din skogsbruksplan i ordning. Med en väl uppdaterad skogsbruksplan underlättar du en korrekt och bra värdering av fastigheten.

2 – Undvik långa arrenden. Planerar du att sälja, så håll koll på dina arrenden både för jordbruksmark och jakt. En köpare vill helst ha full tillgång till sin gård direkt efter köpet.

3 – Undersök möjligheterna till avstyckning. Att stycka av skog eller tomter för bostäder inför en försäljning kan leda till både ökat intresse och bättre betalt. Se över möjligheterna och var ut i god tid, en avstyckningsprocess tar mellan ett halvår och ett år.

4 – Kontrollera alla viktiga basfunktioner. En väldokumenterad fastighet förenklar för både säljare och köpare. Se över exempelvis vatten, avlopp, el, eldstäder, avsättningar, skattesitutaionen, servitut, vägar och EU-stöd.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons