Annons
Nöje

Alandh gör ny film i Växjö

Förra helgen var SVT-legenden Tom Alandh och hans filmteam tillbaka i Växjö för att åter skildra Macken-gänget. Resultatet kan ses i december då Macken blir en del av en dokumentär-julkalender på SVT.
– Det blir 24 stycken femminutersfilmer på temat, Vad hände sen?
Växjö • Publicerad 11 februari 2019
Det sociala företaget Macken blir julkalender! I helgen var det inspelning på Tallgården i Araby. Från vänster; Tom Alandh, Kalle Segerbäck, Edi Valenta och Gunnar Askergren.
Det sociala företaget Macken blir julkalender! I helgen var det inspelning på Tallgården i Araby. Från vänster; Tom Alandh, Kalle Segerbäck, Edi Valenta och Gunnar Askergren.Foto: David Färdigh

Dokumentärfilmen Krokiga vägen till lyckliga gatan visades på SVT 2016 och fick ett stort genomslag i hela landet.

– Filmen var rolig att göra och blev dessutom väldigt lyckad. Den blev något av ett flaggskepp för oss, konstaterar Tom Alandh och hans filmare Kalle Segerbäck.

Annons

Filmen skildrade det sociala företaget Macken och dess färgstarka karaktärer.

– En viktig anledning till framgången med filmen var att vi valde ett annat förhållningssätt kring frågan om integration. Istället för att skildra elände så visade vi istället på lyckade exempel, att det går att åstadkomma bra saker.

Tom berättar att han fått många frågor om vad som hände med filmens karaktärer, bland annat Edi Valenta som gjorde ett outplånligt intryck hos många. Och när nu Tom Alandh gör en serie kortfilmer, alla på temat Vad hände sen?, så var Edi och Macken-gänget ett givet inslag.

– Vi gör en julkalender för SVT med 24 femminutersavsnitt där vi följer upp tidigare dokumentärfilmer, bland annat om Annika Östberg, Kenneth Viken, Monica Zetterlund och Tord Grip. Och så Lennart Nacka Skoglund förstås. Han fyllde år på julafton, så det avsnittet visar vi självklart på julafton.

I lördags var inspelningsteamet med Tom Alandh, filmaren Kalle Segerbäck och ljudteknikern Gunnar Alstergren på plats på Tallgården i Araby för att spela in material till Macken-avsnittet. Macken-bandet med sångaren Edi Valenta i spetsen river av Elvis Presley-låtar och Tom Alandh verkar nöjd.

– Jag gillar verkligen Macken-gänget. Personerna har verkligen fastnat i mitt hjärta. Att komma tillbaka till Växjö är alltid lika trevligt och härligt.

Planerar ni någon större Macken-uppföljare framöver?

– Ja, jag och Kalle har diskuterat saken. Än så länge är det för tidigt, perspektiven måste vidgas, men om fem till tio år så är det säkert dags för en ny Macken-film.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons