Annons
Nöje

Allans hjärta bultar för det småländska

Växjöaktuella skådespelaren Allan Svensson bejakar sina småländska rötter. Han älskar Vilhelm Moberg men har också ett bultande hjärta för smålandslagen i favoritsporten hockey.
– Fast jag skulle ha svårt att välja sida om Växjö Lakers och HV71 möts i SHL-finalen.
Växjö • Publicerad 7 oktober 2018
Foto: Pressbild

Folkkära skådespelaren Allan Svensson har ett hektiskt schema i år. I somras spelade han farsen Tuta och kör på Gunnebo slottsteater i Göteborg samtidigt som han repeterade in Vilhelm-komedin Marknadsafton som han nu turnerar med.

– Och medan jag nu spelar Marknadsafton så övar jag in manuset till Mr Morfar, en 1,5 timmes monolog som jag kommer framföra på Intiman i vinter. Så det är mycket nu, nästan för mycket.

Annons

Fast att lära sig manus utantill är inget som brukar bekymra Allan.

– Mr Morfar är lite speciellt eftersom jag står ensam på scenen i 1,5 timme och då måste all text sitta. Vanligtvis kan jag det mesta utantill men mycket kommer automatiskt när man samspelar med de andra på scenen. Jag är lite allergisk mot frågor hur man som skådespelare lär sig texter, precis som skådespelarkonsten skulle vara en minnessport och inte ha något med inlevelse och framförande att göra.

Allan fick sitt genombrott med TV-serien Hedebyborna på 70-talet och har sedan dess setts i otaliga stora roller, allt från Tre kärlekar till Svensson Svensson. Han tycker om att växla mellan TV- och filmproduktioner och teaterroller.

– Det är växelbruket som är utvecklande för en skådespelare. Att exempelvis växla mellan tunga dramatiska roller och komedier. Och dessutom att kunna blanda film och teater.

I måndags spelade Allan på Växjö konserthus med Riksteaterns föreställning Marknadsafton, skriven av Vilhelm Moberg, som Allan dessutom är släkt med på långt håll.

– Ja, min pappas mormor var kusin med Moberg. Min pappa hade samtliga Mobergs böcker hemma och jag har läst så gott som alla. Mina favoriter är Soldat med brutet gevär och så Utvandrar-eposet förstås.

Att akademiledamoten Horace Engdahl uttryckt sig skeptiskt om Mobergs verk retar Allan.

– Jag tror att Vilhelm Moberg kommer läsas även om 200 år. Jag är betydligt mer osäker på om någon då kommer läsa Horace.

Allans släkt kommer från Småland och även om han själv är född i Stockholm så bodde han delvis i Värnamo under sin uppväxt och vistades mycket i Småland på somrarna. Det småländska bejakar han på många sätt, bland annat bultar hjärtat för de småländska lagen i favoritsporten ishockey.

– Jag är inte så förtjust i fotboll, det är för många spelar som lägger sig och filmat hela tiden. I ishockey smäller man på och gnäller inte.

Annons

Vilket Smålandslag håller du mest på? Växjö Lakers eller HV71?

– Svårt. Jag har inget absolut favoritlag. Så möts Växjö Lakers och HV71 i en final får jag problem.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons