Annons
Nöje

Askungen sätts upp i Växjö

En magisk sagostund med mycket humor, värme, glädje, musik och färgstarka karaktärer. Det utlovas när Linneateatern sätter upp sin tolkning av Askungen. Premiären är på söndag i teaterlokalen på Framnäsvägen.
– Här kommer vi nära publiken med större möjligheter till samspel, säger regissören Eva Pettersson.
Växjö • Publicerad 29 oktober 2022
På söndag är det premiär för Linneateaterns uppsättning av Askungen. En magisk sagostund med många skratt och färgstarka karaktärer utlovas av ensemblen.
På söndag är det premiär för Linneateaterns uppsättning av Askungen. En magisk sagostund med många skratt och färgstarka karaktärer utlovas av ensemblen.Foto: Anders Bergön

Vad är väl en bal på slottet? Den kan vara trist och tråkig och.....och alldeles underbar! I det här fallet har den berömda balen på slottet flyttats till Framnäsvägen, där Linneateratern numera har repetetionslokal och egen scen. Första uppsättningen på plats var Klas Klättermus i våras och nu är det dags för ännu en klassiker Askungen.

– Vi har gjort en fri bearbetning utifrån Charles Perrault och bröderna Grimms klassiska saga.

Annons

I centrum står den gode Askungen, som pinas av såväl sin styvmor som sina två elaka styvsystrar. Hon får städa, diska och passa upp från morgon till kväll. Utarbetad och med sovplatsen placerad intill spisen så blir hon till sist askgrå i ansiktet och får öknamnet Askungen. Så kommer inbjudan från prinsen om balen på slottet och drömmar väcks.

– Temat och sensmoralen är att godhet alltid lönar sig i längden.

Magazinet besöker repetitionerna och kan konstatera att det är en hjärtvärmande föreställning som engagerar och lockar till många skratt.

– Det blir en magisk sagostund med mycket humor, värme och glädje. Och många färgstarka karaktärer, utlovar ensemblen som bland annat består av Viola Pernwall, Meya Krafft, Ales Psajd, Simon Nilsson, Ellie Stjärna och Peo Bengtsson.

Askungen spelas under höstlovet med premiär på söndag och förhoppningen är att kunna locka en yngre publik.

– Men det är en familjeföreställning som passar både vuxna och barn.

Linneatern har nu gjort sig rejält hemmastadda i sitt nya hem på Framnäsvägen och regissören Eva ser många fördelar med lokalen.

– Den passar perfekt till föreställningar i det något mindre formatet. Publiken kommer nära scenen och man får en intim stämning.

I Askungen förs handlingen framåt och styrs med säker hand av sagoberättaren, som guidar publiken och även öppnar upp för spontana infall.

– Det blir ett samspel och en dialog med publiken som därmed får vara delaktiga.

Annons

Och balen på slottet? Jo på samma sätt som på teatern kan det vara trist och tråkigt, och alldeles UNDERBART!

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons