Annons
Nöje

Bandet med Växjörötter klart för Dalhalla – spektakulär scenshow väntar

I somras fick Way out west stänga av delar av området när Kite spelade för att det blev ett sånt enormt tryck.
Nu är det officiellt att elektropopbandet med rötter i Växjö har bokat sin största spelning någonsin – Dalhalla.
Musik • Publicerad 26 december 2022

Den elektriska indiepopduon Kite består av Niklas Stenemo och Christian Berg och bildades 2008. Niklas Stenemo känner nog många i Kronoberg igen från musikscenen i Växjö tidigt 2000-tal, då han var med i både The Mo och Melody Club.

Kite har hyllats av musikjournalister och musikintresserade Sverige runt, men är trots detta fortfarande relativt okända för gemene man. De är utöver för musiken även hyllade och kända för sina spektakulära scenshower. Fredrik Strage, musikjournalist på Dagens Nyheter, skriver:

Annons

”Inget svenskt band har, så vitt jag vet, någonsin haft så många bra låtar och varit så okända. Ordet ”underskattade” räcker inte till. Diskrepansen mellan Kites briljans och brist på berömmelse är så stor att den nästan blivit gruppens signum.”

När Kite 2019 släppte biljetter till sin konsert på Kungliga operan tillsammans med delar av Kungliga Hovkapellet och filmkonstnären Andreas Nilsson kraschade Kungliga operans biljettsystem två gånger om. Året därpå sändes evenemanget i SVT1 och SVT2 samt lades senare upp på SVT Play.
När Kite 2019 släppte biljetter till sin konsert på Kungliga operan tillsammans med delar av Kungliga Hovkapellet och filmkonstnären Andreas Nilsson kraschade Kungliga operans biljettsystem två gånger om. Året därpå sändes evenemanget i SVT1 och SVT2 samt lades senare upp på SVT Play.Foto: Pressbild

2022 har de turnerat runt i USA, Tyskland och Sverige. Och nu är det officiellt att popduon ska spela i Dalhalla utanför Rättvik 2 september 2023.

Lite rolig kuriosa är att när bandet spelade på Way out west i somras kom det så mycket folk till tältet att personalen fick stänga av en del av området (!). Kan Kite vara på väg att få sitt offentliga genombrott?

Den 400 meter långa, 175 meter breda och 60 meter djupa gropen i Dalarna, med plats för 6000 personer, är den största arena som Kite tagit sig an hittills och med sig som support har dom amerikanska Cold Cave. Dessutom har de med sig filmaren Andreas Nilsson (som gjort videos åt bland annat Kanye West, MGMT, Moby och The Knife) för att utnyttja Dalhallas visuella potential.

– Om man ska lägga ner tid på grejer kan man lika gärna göra det på ett annorlunda sätt. Så att det blir vackert. Så att det blir speciellt. Så att man bygger en egen värld, säger Christian Berg.

Niklas Stenemo fyller i:

– När konceptet om hur vi kan angripa Dalhalla föll på plats kändes det som att all ängslighet försvann och att detta är något vi absolut måste göra.

Exakt hur den världen kommer att se ut i Dalhalla är än så länge hemligt men Kite och Andreas Nilsson har tittat mycket på Nicolas Cage-filmen "Mandy".

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons