Annons
Nöje

Charlotte presenterar vårens teaterprogram

Växjö teaterförening inbjuder till en späckad vårsäsong med såväl liveshow av Emil Jensen som en dramatisering av succéboken Ett jävla solsken. Men redan till helgen vankas det Sverigepremiär på Växjö Teater med Väckarklocka, jubileumsversionen av Elin Wägners klassiska bok.
– Föreställningen är en del av 100-årsfirandet av den kvinnliga rösträtten, berättar verksamhetsledaren Charlotte Aaby Hertzman.
Växjö • Publicerad 6 februari 2019
Foto: David Färdigh

Författaren Elin Wägner var en profilerad rösträttskämpe och även en tidig pionjär när det gäller freds- och miljöfrågor. Hennes bok Väckarklocka från 1941 var en stridsskrift som nästan helt förbisågs när den gavs ut mitt under brinnande världskrig, men som sedan fick stort genomslag kommande decennier och numera räknas som en klassiker. Som ett led i 100-årsjubileet av den kvinnliga rösträtten i Sverige så sätts det nu upp en jubileumversion av Väckarklocka. Och med Elins koppling till Lilla Björka i Berg så lämpar det sig extra väl att ha Sverigepremiären just i Växjö.

– Väckarklocka spelas på Växjö Teater på söndag, men under hela den här veckan kommer vi tillsammans med Växjö stadsbibliotek, Växjö konsthall, Smålands museum och Växjö konsthall ha en mängd kringarrangemang som belyser Elin Wägners betydelse, berättar Charlotte.

Annons

Vårprogrammet för Växjö teaterförening drar dock redan igång ikväll (onsdag), då Ann Petrén och Frida Westerdahl spelar på Växjö Teatrr i mor- och dotterdramat Jag är en annan nu.

– Pjäsen är skriven och regisserad av Björn Runge, just ny hyllad för Oscarsnominerade filmen The Wife.

Två andra föreställningar som väntas tilldra sig ett stort intresse under våren är En ensam galning den 4 april och Som ett jävla solsken den 8 maj. I den förstnämnda återvänder poeten och artisten Emil Jensen till Växjö.

– Han älskar att uppträda i Växjö, och publiken älskar honom. Med sin fantastiska formuleringskonst och sin förmåga att ta pulsen på samhället håller han i mitt tycke Hasse och Tage-klass.

Som ett jävla solsken är dramatiseringen av fjolårets stora succébok av Fatima Bremmer, som skildrade den färgstarka och äventyrlige kvinnliga reportern Ester Blenda Nordströms halsbrytande liv.

– Hennes förbjudna kärlek till Carin löper som en röd tråd i hela boken, och därför väljer vi att visa föreställningen under Växjö Pride-veckan.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons