Annons

Dramatörerna sätter upp Moliére-klassiker – Nils Åkesson spelar huvudrollen

En studie i mänsklig girighet och pengafrossa skildrat med en stor portion dråplig humor. Så kan Dramatörernas uppsättning av Moliére-klassikern Den Girige beskrivas. Huvudkaraktären Harpagon spelas av Växjös revykung Nils Åkesson.
– Det är en rolig karaktär där jag försöker lyfta fram alla sidor, inte bara de dåliga.
Växjö
Publicerad 11 oktober 2023
Nils Åkesson
Nils ÅkessonFoto: Lena Gunnarsson

Den Girige skrevs 1668 av den franska dramatikern Moliére och har behållit sin aktualitet. Nu tas den upp av teatergruppen Dramatörerna som ger fem föreställningar på Växjö Teater med premiär fredagen den 20 oktober.

– Pjäsen ligger helt rätt i tiden. Det är fantastiskt att något som skrevs för nästan 400 år sedan fortfarande fungerar och kan ha en sådan genomslagskraft. Framför allt är pjäsen rolig och det behövs i dessa tider, konstaterar Peter Karlsson och Yvonne Regnander Willstedt som står för regi och produktion.

Annons

Hur är det att spela Moliére?

– Det är mycket att tänka på. Han skriver skarpt och finurligt. Förutom humorn i replikerna finns det mycket undertext där karaktärerna säger saker som de inte alltid menar. Alla är mer eller mindre falska.

Som titeln antyder så kretsar det mesta i pjäsen om girighet. Alla karaktärer drivs av olika egoistiska motiv och är på olika sätt insnärjda i huvudpersonen Harpagons förehavande.

– Harpagon är fruktansvärt girig och snål, något som förpestar tillvaron för hela hans omgivning, inklusive hans barn.

Den som gestaltar denna formidabla gnidna girigbuk är inte mindre än Växjös revykung Nils Åkesson. En på samma gång utmanande som tacksam roll konstaterar scenveteranen.

– Det är en rolig karaktär. Jag försöker visa alla hans sidor, inte enbart de dåliga. Han får inte bara bli en karikatyr.

Totalt är det 13 personer på scen. De medverkande är i alla åldrar. Yvonne menar att det är en av de starkaste rollistorna någonsin i Dramatörernas historia.

– Det är en fantastisk ensemble!

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons