Annons
Nöje

Femstival till Växjö

Publicerad 8 mars 2016
Tamara Laketic praktiserar på Det fria ordets hus. Hon är initiativtagare till Femstival. Foto: Bo Ströberg, Smålandsposten
Tamara Laketic praktiserar på Det fria ordets hus. Hon är initiativtagare till Femstival. Foto: Bo Ströberg, Smålandsposten

När Det fria ordets hus firar tvåårsjubileum den tredje till fjärde juni kommer det också att arrangeras en feministisk festival. Festivalens namn blir Femstival och bland gästerna finns människorättsaktivister från bland annat Palestina, Iran, Ryssland, Slovenien och Kroatien, skriver Landetsfria.

Initiatvtagaren heter Tamara Laketic och hon gör ett års praktik på Det fria ordets hus.

Annons

Hon är förvånad över att den svenska feminismens viktigaste fråga rör lika lön och inte om hur mycket feminister och hbtq-personer i andra länder får kämpa för sina rättigheter. Detta är något som hon hoppas att gästerna på festivalen ska påminna oss svenskar. Varje panelsamtal ska vara en jämförelse mellan Sverige och andra länder.

– Jag känner att vi feminister borde komma till samma punkt innan vi börjar kämpa för de högsta feministiska målen. Högre lön är viktigt, men jag tycker att svenska feminister borde fokusera på att jämna ut villkoren med länder som ligger efter, säger hon.

Mycket fokus under festivalen kommer också att ligga på transpersoners rättigheter. Trakasserier på stan och diskriminering på arbetsmarknaden är något som transpersoner möts av alltför ofta.

– Jag blev chockad över att sådana saker händer i Sverige. Jag tycker att Sverige har kommit långt med homo- och bisexuellas rättigheter, men ligger efter när det gäller transfrågor. De transpersoner jag har pratat med säger att situationen för transpersoner i Sverige i dag motsvarar den för homo- och bisexuella på 1950-talet, säger Tamara Laketic till Landetsfria och fortsätter:

– Jag hoppas att festivalen öppnar en dialog kring feministiska kamper och mål i olika delar av världen. Jag vill gärna att aktivisterna fortsätter att arbeta tillsammans kring gemensamma projekt som kan få större genomslag än en enskild festival. Kanske kommer några svenska feministiska aktivister att fundera på vad de kan göra för att hjälpa feminister i Palestina eller Iran eller Kroatien.

Charlotte Stjernkvist

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons