Annons
Nöje

Folkkära författaren drog fullt hus

Växjö • Publicerad 25 oktober 2018
Mikael Niemi.
Mikael Niemi.Foto: Filip Sjöfors

Folkkära författaren Mikael Niemi drog fullt hus på Galaxen i Växjö stadsbibliotek. Den långväga gästen från Pajala berättade om sin senaste bok, Koka björn.

Mikael Niemi fick ett remarkabelt genombrott med romanen Populär från Vittula och är en av Sveriges populäraste författare. Hans senaste boksuccé är Koka björn, en mustig berättelse som kretsar kring mannen som valts till årtusendets norrbottning, nämligen prosten och predikanten Lars Levi Laestadius.

Annons

– Jag bor nära granne med Laestadius gravsten i Pajala och har alltid fascinerats av honom.

Vad är det som gör Laestadius så intressant?

– Han var en så besvärlig människa. På samma gång var han butter och tjurskallig men ändå en snäll person. Ungefär som Leif GW Persson idag. Laestadius hade förmodligen också passat perfekt att ha med i tv-sofforna.

Mikael Niemi berättar att han alltid haft tankar på att skriva om Laestadius, men att det dröjde innan han fick modet. Den utlösande faktorn inträffade på Jokkmokks vintermarknad.

– Det var 42 minusgrader. Det var kväll och jag hade druckit lite. Så kom det fram en vän som är björnjägare och ville bjuda på dricka. Inte hembränt tänkte jag. Men min vän sa att det här var bättre, björngalla. Jag tog en rejäl klunka och det spred sig som ett glödande spjut i kroppen. Det var då jag skrek, jag ska skriva boken Koka björn!

Och så blev det. Koka björn har roat många läsare och arrangören Bibliotekets vänner kunde konstatera att även Växjöborna älskar berättarbegåvningen från Pajala.

– Roligt att så många Växjöbor dessutom besökt både Laestadius hemförsamling Karesuando och Jokkmokks vintermarknad. Några berättade också att de haft min mor som reseledare på bussarna upp till Nordkap på 90-talet!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons