Annons
Nöje

Fotoutställning med magiskt ljus i midsommarnatten

Den svenska midsommarnattens ljus kan ha en förtrollande effekt, något som blir extra tydligt i Växjöfotografen Anders Bergöns pågående utställning på Galleri Röda huset i Bergkvara. Förutom midsommarnattsljuset så finns ett älv-tema.
– Dansaren Disa Larsson Rosander är med på alla bilder. Hennes fantastiska gestaltning förstärker miljöerna, berättar Anders.
Växjö • Publicerad 19 augusti 2019
Foto: David Färdigh

Anders Bergön är framför allt känd för sina bilder på arkitektoniska byggnader, spektakulära väderfenomen och vackra naturvyer. Däremot har han i utställningssammanhang varit ganska sparsmakad när det gäller att ha med bilder med människor, åtminstone fram tills nu. I samband med vårens konstrunda visade han utställningen Gestaltning i fönsterljus, där han tagit bilder på modellen och dansaren Disa Larsson Rosander inne i olika Växjö-byggnader. Det samarbetet fortsätter nu i utställningen Midsommarnattens ljus, fast denna gång ute i naturen.

– Min idé var att göra en bildserie med älv-tema i midsommarnattsljus. Disa passade perfekt då hon har scenvana och en naturlig utstrålning, berättar Anders.

Annons

Disa gillade idén och tackade ja till att medverka.

– Det är alltid roligt och givande att jobba med Anders. Och att vara en del av ett konstverk är spännande, särskilt som jag själv är konstintresserad.

Under midsommarveckan åkte Anders och Disa ut i natursköna miljöer i Växjö med omnejd, bland annat besöktes Hågeryd, Hissö och Sirkön. I en vit klänning framträder Disa som en älva i sommarnattens magiska skimmer, ibland får bilderna något illusoriskt över sig, nästan så att betraktaren får gnugga sig i ögonen.

– Disas gestaltning förstärker verkligen miljöerna, konstaterar Anders.

Foto: Anders Bergön

Hur gick arbetet till när ni tog bilderna?

–Anders valde ut platserna, men sen fick jag i stort sett fria tyglar. Jag improviserade fram rörelser och poser, berättar Disa.

Utställningen, som består av totalt 23 bilder, heter Midsommarnattens ljus. Och att det är något speciellt med ljuset kring Midsommar är något som Anders kan intyga.

– Jag rekommenderar alla att gå ut sent en kväll under midsommarveckan och njuta av det magiska ljuset. Särskilt i närheten av en sjö eftersom vattnet förstärker ljuseffekten!

Det finns dock en nackdel med att vistas ute i naturen sent på kvällarna i midsommartid.

– Myggorna var jobbiga! De älskade tydligen mig, konstaterar Disa.

Anders Bergöns utställning visas på Galleri Röda huset fredag-söndag under augusti.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons