Annons
Nöje

Framtidslöftet Frida-Hedvig på musikaliskt återbesök

19-åriga sångerskan Frida-Hedvig Roth Sandberg, med rötterna i Växjö, hyllas som ett av Sveriges största framtidslöften inom jazzmusiken. Numera är det Stockholm som gäller men på måndag återvänder hon till sin förra hemstad när hon tillsammans med Gustav Lundgren Trio uppträder på PM.
– Att sjunga inför så många man känner blir nervöst!
Växjö • Publicerad 22 mars 2019

Det började med en plötslig vänförfrågan på Växjö Teater. Det var nämligen just där Frida-Hedvig och välmeriterade jazzgitarristen Gustav Lundgrens musikaliska vägar korsades första gången. Båda var inbokade som artister på samma välgörenhetsgala men kände inte till varandra sedan tidigare.

– Jag sjöng tillsammans med min mamma. I pausen fick jag en vänförfrågan på Facebook från någon som hette Gustav Lundgren. Jag undrade vad det kunde vara för sliskig gubbe. Men i nästa ögonblick hörde jag hur de ropade ut hans namn och så gick han upp på scenen och spelade fantastiskt. Och efter konserten började vi prata.

Annons

När Frida-Hedvig därefter flyttade till Stockholm för att gå Lilla Akademins Musikgymnasium inledde hon ett samarbete med Gustav. Först spelade hon in låtar i Gustavs studio och numera sjunger hon regelbundet med Gustav Lundgren Trio, som förutom Gustav består av trummisen Ola Bothzén och kontrabasisten Mattias Welin.

– Det är fantastiskt att få sjunga med dem.

Vad kör ni för repertoar?

– Ganska blandat, även om Gustav är mycket inne på Gypsy Jazz. För egen del gillar jag alla typer av jazzmusik. Jag tycker det är underbart att utforska och sjunga alla stilar.

När Frida-Hedvig ska beskriva jazzmusikens skönhet och storhet lyfter hon fram frihetskänslan.

– Jazzen är utvidgande och gränslös musik. Där finns stora rum att uttrycka sig. Jag tycker om lekfullheten. Att exempelvis kunna ta ett stycke som alla känner till och dra ut låten i över en kvart och bara mangla loss.

Musiken har varit en ständig följeslagare i Frida-Hedvigs liv. Med musicerande föräldrar föddes hon rakt in i musikens värld och var tidigt inriktad på att sjunga.

– Redan som femåring hade jag en leksaksmikrofon som jag sprang omkring med och sjöng för familjen.

När bestämde du dig på allvar för att bli sångerska?

– Jag tog en paus ett tag och satsade på dans istället. Men i samband med att jag var med i Linneateaterns uppsättning av Cats 2013 så väcktes lusten att sjunga igen. Och när det var dags att välja till gymnasiet 2016 så kände jag att det var jazzmusiken jag ville satsa på.

Annons

Frida-Hedvigs talang har inte gått obemärkt förbi. I fjol fick hon priset Bästa solist unga jazzmusiker, en utmärkelse som delas ut av Laila och Charles Gavatins Stiftelse för jazzmusiker. Frida-Hedvig belönades för, som det står i motiveringen, en lekfull utstrålning och ett genommusikaliskt framförande. Och på måndag kan Växjöborna ta del av hennes hyllade sång när hon återvänder till förra hemstaden Växjö för att tillsammans med Gustav Lundgren Trio framträda på PM.

– Det ska bli kul att sjunga i Växjö, men också lite nervöst. När jag vanligtvis framträder i Stockholm så brukar det max vara tre i publiken som jag känner. Nu kommer jag förmodligen känna igen de flesta ansiktena.

Senare i vår tar Frida-Hedvig studenten och därefter väntar världen.

– Min framtidsdröm är att kunna bo i Europa och försörja mig som sångerska och författare.

Vilka städer i Europa lockar mest?

– Paris och Lissabon.

Paris är en klassiker, men varför Lissabon?

– Jag har visserligen aldrig varit där men det känns som en varm havsstad med en härligt levnadsglad och opolerad, nästan ruffig, stämning. Ungefär som jazzmusiken!

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons