Annons
Nöje

Fullspäckad Scensommar för Therése

57 arrangemang under bar himmel på 37 olika platser runt om i Växjö kommun. Så ser sommaren ut för Therése Johansson, projektledare för årets Scensommar.
– Det blir en fullspäckad men fantastisk rolig sommar med föreställningar såväl i Linnéparken som på lekplatser och badplatser.
Växjö • Publicerad 21 juli 2018
Foto: Nadia Hagberg

De första förberedelserna gjordes redan tidigt i november och nu under sju sommarveckor rullar programmet igång. Magazinet träffar Therése Johansson, kultursekreterare på Växjö kommun och tillika projektledare för Scensommar.

– Det är härligt att allting är igång. Efter några månader av mycket administrativt arbete så är det en skön känsla att äntligen komma igång på riktigt. Nu åker vi ut och gör det.

Annons

Just den här eftermiddagen är det artistkollektivet Dotterbolaget som ska ge clownföreställningen Hasta la pasta. Therése och hennes kollegor Elin Kihlström och Jenny Ramnér har placerat ut sittplatser i form av färgglada trasmattor på gräsmattan utanför Araby Park Arena. Nu inväntar de besökarna.

– Det är alltid lite nervöst innan man vet om det verkligen kommer någon publik. De flesta brukar nämligen anlända minuterna innan föreställningen eller konserten ska börja.

Men Theréses oro stillar sig. Besökarna kommer i en strid ström lagom till att showen ska starta. Sommarvädret är dessutom på sitt allra bästa humör.

– Eftersom alla event på Scensommar är under bar himmel så är väderleken det ständiga samtalsämnet. Men vi har märkt att publiken är ganska förberedd och medveten om vädrets oförutsägbarhet. Många har ombyte med sig. Det är kläder efter väder som gäller.

Det är fjärde gången i ordningen som Växjö kommun anordnar Scensommar som i år dessutom är större än någonsin. Totalt handlar det om 57 programpunkter på 37 olika platser runt om i Växjö kommun, allt från stora Linnéparken till Snurregubbens lekplats i Rottne och hembygdsparken i Braås.

– Att vi kan arrangera Scensommar på så många ställen är möjligt tack vare de ideella insatser som görs i hembygdsföreningarna och byggnadsföreningarna runt om i kommunen.

Att scenshowerna genomförs utomhus skapar också en speciell atmosfär menar Therése.

– Ofta har folk med sig fika, så det blir lite spontan picknick-känsla. Och stämningen är nästan alltid förväntansfull. Publiken är på glatt humör och sugen på att upptäcka nya artister och platser.

För Therése är det andra sommaren med Scensommar. Hon kommer vara på plats på samtliga evenemang, så det blir en minst sagt intensiv och fullspäckad sommar.

– Att få tal del av så mycket musik, teater och annan kultur under en sommar är fantastiskt roligt. Egentligen är det lika mycket semester som ett jobb.

Annons

Men när har du din riktiga semester?

– Jag kommer ta några veckors ledigt när Scensommar är över i mitten av augusti.

Fram till dess kommer Växjöborna kunna ta del av spännande artister som Sarah Klang, Daniel Lemma, John Lundvik, Anders Lundin, Sara Niklasson, Linnea Henriksson, Darya & Månskensorkestern, Billie the Vision & The Dancers och Carl-Einar Häckner. Det blir scenföreställningar så gott som varje dag.

– Men konserterna i Linnéparken kör vi alltid på onsdagskvällarna. Det är något som vi medvetet etablerat som en fast tradition. Folk ska veta att på onsdagskvällarna händer det alltid något i Linnéparken.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons