Annons
Nöje

Han är skeppare på unika Ångaren Thor

Att köra båt är livets mening! Det tycker Jan-Christer Sjö som skeppat båtar i 51 år. Numera är han kapten på Ångaren Thor, en båt som han bara har gott att säga om.
– Bara man inte försöker mästra henne så är det en mycket snäll och trevlig dam.
Växjö • Publicerad 24 juni 2018
Foto: Nadia Hagberg
Foto: Nadia Hagberg

Det är en strålande sommardag vid Helgasjön och på bryggan intill Kronobergs slottsruin står kapten Jan-Christer och förbereder inför eftermiddagens tur med Ångaren Thor. Det är för övrigt en båt som han känner sedan unga år.

– Ja, jag tillbringade nästan mer tid här med Thor än i skolan. Första gången jag testade på att styra henne var jag nio år. Efter den upplevelsen var jag säker på mitt yrkesval, jag skulle bli kapten och gå till sjöss!

Annons

Nu kommer Jan-Christer från en sjömanssläkt så yrkesvalet var ingen jätteskräll men bekantskapen med Thor gjorde honom ännu mer övertygad om vad han skulle syssla med. Och ett liv till sjöss har det blivit, 51 år i olika farvatten för att vara exakt. Nu på äldre dagar har han dessutom återstiftat bekantskapen med Thor.

– Ja, för sex år sedan flyttade jag tillbaka till Kronoberg efter att ha bott i Värmdö. Och då gjorde jag även comeback som kapten på Thor.

Jan-Christer är noggrann med att båtar ska tituleras som hon och Ångaren Thor beskriver han som en underbar dam.

– Hon är lätt att manövrera. Men man får aldrig tvinga henne till något, och skulle man försöka mästra henne så sätter hon sig på tvären. Precis som i umgänget med andra damer gäller det att vara snäll och en riktig gentleman.

Foto: Nadia Hagberg

Ångaren Thor är nu inne på sitt 131:a år men håller fortfarande ångan uppe.

– Jag brukar köra henne i åtta knop. En gång hade vi ett akutläge ombord och då fick jag upp henne i 11,5. Och jag skulle tippa på att maxfarten är tolv knop.

Hur unik är Thor?

– Helt unik! Hon är den enda i den här modellen som finns kvar i Sverige, åtminstone i originalskick. Så det är en riktig kulturskatt.

Totalt blir det uppemot 50 rundor på Helgasjön med Thor i sommar. De reguljära turerna startar den 30 juni och pågår sedan fram till mitten av augusti. Sommarvädret kan variera men trots regn och blåst har man aldrig behövt ställa in någon färd.

– Thor är stabil. Det är väl när vinden kommer från sidan som det kan bli lite besvärligt.

Annons

Hur är Helgasjön som sjöled?

– Det är en väldigt stenig sjö, men Segelsällskapet som tagit fram sjökortet har gjort ett fantastiskt bra jobb. Det största problemet när det gäller Thor uppstår när det är lågt vattenstånd, som exempelvis förra sommaren. Då kommer vi inte fram överallt och får ändra rutten.

När solen glittrar över Helgasjöns vatten som den här sommardagen är det bara att njuta tycker Jan-Christer. Och ångrar sitt yrkesval har han aldrig gjort.

– Att köra båt, det är livets mening.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons