Annons
Nöje

Han öppnar nytt café i centrala Växjö

Behnam Edgren Ahmadi älskar restaurang- och cafélivet. Nu driver han nyöppnade Café Palladium, som tillsammans med biovisningar, stand up-shower, musikkonserter och konstutställningar skapar liv och rörelse i det anrika kulturhuset från 1925.
– Det här är verkligen ett unikt ställe i Växjö.
Växjö • Publicerad 16 februari 2019
Foto: Nadia Hagberg

Nostalgisk retrokänsla med guldfärg som tema! Att träda in i Palladiums salonger är något av en tidsresa. Möbler och övrig inredning till det nyöppnade caféet har valts med omsorg för att passa in i den gamla stilen.

– Det blev många loppis-besök för att hitta helt rätt. Hela inredningen är väldigt genomtänkt, berättar platschefen och driftsansvarige Behnam Edgren Ahmadi, platschef och driftsansvarig.

Annons

Och mycket guldfärg blev det?

– Ja, man kan tala om den guldfärgade tråden som gemensam nämnare. Det är guldramar på affischerna, guldfärg på bordslisterna och guldknappar på lamporna.

Behnam är fostrad och präglad i Kafé de Luxe-världen, där han jobbade under flera år. Därifrån har han också hämtat mycket inspiration.

– Kafé de luxe har varit som mitt andra hem och betyder väldigt mycket för mig. Jag älskar restaurang- och café-livet. Jag trivs i miljöer där man träffar mycket folk av alla de slag och där olika kulturer möts.

Förutom att jobba i restaurang- och café-världen har tankarna alltid funnits på att i framtiden driva ett eget ställe. Så en dag hörde kompisen Hampus Persson av sig. Över en fika frågade han Behnam om han var intresserad av att driva ett café på Palladium, där Hampus är verksamhetsutvecklare.

– Jag svarade JA som gott som på direkten.

Palladium invigdes 1925 och har fungerat som biograf och scenhus i olika former ända sedan dess. Idag drivs verksamheten av föreningen Folkets Bio och bland aktiviteterna finns förutom ett digert bioprogram även stand up-föreställningar, musikkonserter och konstutställningar. Caféet utgör här ytterligare en pusselbit i helheten.

– Fantastiskt kul att Palladium lever. Jag jobbar nära med både Hampus Persson och Elisabeth Cederholm från Folkets Bio för att vidareutveckla verksamheten i det här anrika kulturhuset. Vi delar samma vision.

Café Palladium öppnade i november och har särskilt profilerat sig som ett ställe med inbjudande och mysig retro-känsla.

– Det finns många caféer i Växjö, men vi känner inte att vi konkurrerar med någon av de andra. Palladium är ett unikt hus i Växjö och med vår retrostil lockar vi framför allt äldre cafébesökare, som älskar den nostalgiska känslan. Oj vad mysigt, är en vanlig kommentar från våra gäster.

Annons

Caféet erbjuder både fika, mackor och soppluncher under dagtid, och är oftast öppet under kvällsevenemangen på Palladium, exempelvis vid filmvisningarna. Behnam berättar att byggnaden Palladium med dess unika känsla är caféets stora trumfkort, men också dess utmaning.

– Köksutrymmet är väldigt begränsat. Det finns inget som helst svängrum. Men det funkar, man får vara flexibel.

Kulturverksamheten på Palladium växer stadigt och Behnam ser ljust på framtiden.

– Det är roligt att vara en del av Palladium. Här får jag utlopp för mina idéer.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons