Annons
Nöje

Här är de vanligaste hundnamnen i Växjö

Under coronapandemin har rekordmånga svenskar skaffat hund.
I Växjö är den vanligaste rasen labrador retriever, visar försäkringsbolagets Ifs genomgång av data från Jordbruksverket.
Växjö • Publicerad 23 maj 2021
Golden retriever, genrebild.
Golden retriever, genrebild.Foto: Pressbild

Många har skaffat hund under coronapandemin. Jordbruksverkets statistik visar drygt 75 000 nyregistreringar i hela landet mellan april 2020 och mars 2021. Det är en ökning med 19 procent jämfört med samma period året innan.

– Hemarbete har möjliggjort för många att skaffa hund och vissa blir kanske hundägare för första gången. Hundar är fantastiskt sällskap, men det är också viktigt att tänka på att de behöver massor med uppmärksamhet och förtjänar både fysisk aktivitet och mental stimulans, säger Mariah Hohenthal, skadechef för djurskador på If.

Annons

I Växjö finns 8 416 registrerade hundar, enligt Jordbruksverket. Sett till befolkningen är det färre än på de flesta andra håll i landet. Datan visar även att det vanligaste hundnamnet i Växjö är Molly.

Av 8 416 registrerade hundar i Växjö har 60 namnet Molly. Det är det vanligaste hundnamnet i kommunen enligt Jordbruksverket, följt av Charlie, Bella och Doris.

I hela Sverige är Molly fortsatt namnet flest lystrar till. Namnet har varit populärt länge och hamnar i topp eller på delad förstaplats i hela 198 av landets 290 kommuner.

Även Bella och Charlie är vanliga, och hamnar i topp i 56 respektive 16 kommuner.

Fakta

Vanligaste hundnamnen i Växjö

Molly (60)

Charlie (59)

Bella (53)

Doris (44)

Sally (43)

Sigge (43)

Källa: If

Ett annat sätt att bryta ner hundstatistiken är att leta efter det mest unika namnet för varje kommun och län, alltså det som är mest vanligt, jämfört med resten av landet.

I Växjö är det mest “ovanligt vanliga” namnet för hundar Abbe, då 18 av alla registrerade hundar heter så.

Den vanligaste hundrasen i Växjö är labrador retriever. Labrador retriever är vanligaste rasen även i Sverige i stort.

Foto: Illustration: If
Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons