Annons
Nöje

Här får musiken ta höjd

Fyra meter höga gitarrväggar möter besökarna när de kliver in på Musikcentralen. Det är inte bara gitarrerna utan butiken i stort som fått ett rejält lyft i och med flytten till Viktor Rydbergsgatan berättar ägarna Magnus Eriksson och Lasse Sandberg.
– Första året här har vi ökat försäljningen med 20 procent.
Växjö • Publicerad 12 mars 2019

Musikcentralen är en av Sveriges äldsta musikaffärer. Den grundades 1956 i Vetlanda, etablerade sig i Växjö 1974 och drivs sedan 2003 av duon Magnus och Lasse, två musikälskare som kompletterar varandras kunnande.

– Lasse har hand om gitarrernas medan jag sköter klaviaturen och studiobiten, berättar Magnus.

Annons

Hur är det att jobba med musiker som kunder, är de krävande?

– Musiker är nästan alltid trevliga, annars hade de inte kunnat vara kvar i branschen. Ofta är de härliga personligheter, något som gör det här jobbet både roligt och inspirerande.

Till Musikcentralen kommer såväl proffsmusiker som nybörjare. De populäraste instrumenten är gitarr, piano, trummor och bas.

– Så har det varit de senaste 20 åren. Det som däremot ändrats är att antalet band har minskat. Ungdomar uppträder idag oftare som soloartister. Förmodligen har tv-program som IDOL påverkat plus det faktum att man numera med teknikens hjälp kan koppla in många instrumentljud.

Musikcentralen låg länge mitt i Växjö city men så för ett år sedan gick flyttlasset till Viktor Rydbergsgatan på Handelsområdet I11.

– Det var svårt att växa i city, oftast var det snarare en kamp för att behålla omsättningen. Vi hade diskuterat en flytt i fem år och när den här lokalen dök upp högg vi direkt.

En före detta fabrikslokal har gjorts om till en musikbutik med mycket atmosfär. Takhöjden varierar från nio till fem meter och de stora glaspartierna mot gatan skapar en ljus och luftig miljö som höjer inredningen.

– Det är en blandning mellan retro och modernt. Vi gillade den gamla fabrikslokalens struktur och behöll tegelväggarna, som nu används som gitarrväggar. Den vita färgen ger sedan en modern inramning och touch.

Men att flytta en verksamhet görs inte i en handvändning. Under fyra intensiva dagar i februari i fjol packades och transporterades alla instrument till den nya lokalen. Magnus och Lasse beskriver en svettig period.

– Allt låg i kartonger överallt. Visserligen var samtliga kartonger märkta men det blev ändå ganska kaotiskt.

Annons

Och så klockan tio på måndagsförmiddagen kom den första beställningen, en Gibson-gitarr.

– Var finns den? Vi såg oss oroligt omkring i röran. Otroligt nog visade sig den gitarren finnas allra överst i högen av kartonger!

Foto: Nadia Hagberg

Allt jobb till trots, att flytta visade sig vara värt besväret konstaterar Magnus och Lasse. Det första året i den nya lokalen har inneburit att försäljningen lyft med 20 procent.

– Visst har webb-försäljningen ökat, men den största försäljningsökningen är kopplat till butiken.

Ett bra trafikflöde i området som gör att många uppmärksammar butiken och tillgängligheten med parkeringar intill entrén är några anledningar till uppsvinget.

– Om någon exempelvis köper ett digitalpiano eller vill lämna in på service så kan man stanna precis utanför dörren för enkel och smidig lastning. Både när det gäller logistik, lager och arbetsmiljö så innebär den här lokalen en jätteförbättring.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi kan knappast räkna med att öka 20 procent varje år, men vi hoppas kunna fortsätta växa. Webbförsäljningen blir allt viktigare, och det gäller att ha en bra helhet med både en bra webbsida och en attraktiv butik. I dagsläget utgör webbförsäljningen 5-10 procent hos oss, men i framtiden skulle vi tippa på att det blir 50/50. Butiken kommer leva kvar. Musiker, särskilt proffsen, vill även fortsättningsvis känna, klämma och testa instrumenten, särskilt stränginstrumenten.

Många kunder som besöker den nya butiken har talat om en wow-upplevelse. Inte minst de fyra meter höga gitarrväggarna utgör en mäktig vy. Och höjden har många fördelar.

– Det ser snyggt ut, ger en bra överblick och sen har vi dessutom de allra dyraste gitarrerna högst upp.

Foto: Nadia Hagberg
David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons