Annons
Nöje

Hilda, 26, från Växjö vann musikpris – får 10 000 dollar

Hon har skrivit låtar till artister som Sting och BTS. Förra veckan var Växjöbördiga Hilda Stenmalm, 26, en av vinnarna på en stor musikgala.
10 000 dollar och priset för årets rookie som låtskrivare och producent fick hon med sig.
Musik • Publicerad 22 juni 2023

Här saknas innehåll

Förra veckan ägde den stora branschgalan Denniz pop awards rum. Galans syfte är att lyfta unga låtskrivare, producenter och artister med potential att nå en internationell musikkarriär. Hilda Stenmalm, 26, som vuxit upp i Växjö tilldelades priset Årets rookie i kategorin låtskrivare och producent.

– Jag har aldrig riktigt vunnit något, jag blev så förvånad och hamnade i en superchock, berättar Hilda Stenmalm för Smålandsposten.

Hilda Stenmalm, 26, vann branschpriset Årets rookie som låtskrivare och producent på Denniz pop awards 14 juni 2023.
Hilda Stenmalm, 26, vann branschpriset Årets rookie som låtskrivare och producent på Denniz pop awards 14 juni 2023.Foto: Privat
Annons

Vad betyder vinsten för dig?

– Framförallt blev jag så jäkla rörd, visst att jag kan leva på att skriva musik men att branschen har valt ut mina låtar är en sån bekräftelse på att det jag gör är rätt. Som låtskrivare möter jag ingen publik, ibland känns det som att man är osynlig.

Med priset fick hon en check på 10 000 dollar, vilket blir lite mer än 100 000 svenska kronor.

– Det är mycket pengar. Som låtskrivare tjänar jag bara pengar om artisterna väljer att släppa de låtar vi jobbat fram. Jag kommer investera pengarna i att kunna fortsätta resa runt till olika musikstäder och utvecklas som låtskrivare.

"Som låtskrivare är jag inte van vid sammanhang där jag är i fokus, jag är helt slut efter gårdagens gala", berättar Hilda Stenmalm.
"Som låtskrivare är jag inte van vid sammanhang där jag är i fokus, jag är helt slut efter gårdagens gala", berättar Hilda Stenmalm.Foto: Privat

Det har varit en fartfylld vår för Hilda. Lite väl fartfyllt, säger hon själv.

– Jag har varit iväg extremt mycket. Just nu sitter jag i min absolut sista session som ska göras klart innan jag tar ett långt sommarlov. I höst blir det London och Los Angeles, men först ska jag vara ledig länge och hinna landa.

Hilda har under årens lopp varit låtskrivare till många artister, som BTS, Sting, Melody Gardot, Astrid S och Tungevaag.

Som 15-åring flyttade Hilda från Växjö upp till Stockholm. Stora delar av hennes familj och släkt bor kvar i Kronoberg. De flesta i Växjö.

– Jag är nere och hälsar på hyfsat ofta ändå, det känns verkligen som att komma hem eftersom mamma och pappa bor kvar. I juli får jag komma hem.

Hilda Stenmalm var en av låtskrivarna bakom Danmarks bidrag i Eurovision song contest tidigare i år.
Hilda Stenmalm var en av låtskrivarna bakom Danmarks bidrag i Eurovision song contest tidigare i år.Foto: Privat

Här saknas innehåll

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons