Annons
Nöje

Hyllad författare i Växjö

Steve Sem-Sandberg är en av Sveriges största nu levande författare. När han gästade Bibliotekets Vänner i Växjö berättade han om sin kommande roman W, där han skildrar den verkliga förebilden till pjäskaraktären Woyzeck. En plågad fotsoldat som av svartsjuka mördar sin hustru.
– Woyzeck är en helt vanlig man som råkar ut för vidriga saker, bland annat deltar han i flera krig. Idag hade han förmodligen fått diagnosen posttraumatisk stress.
Växjö • Publicerad 17 februari 2019

Foto: David Färdigh

När föreningen Bibliotekets Vänner inledde vårsäsongen så var det mede celebert besök i form av hyllade och prisade författaren Steve Sem-Sandberg. Han fick sitt internationella genombrott 2009 med romanen De fattiga i Lodz, som skildrar det judiska ghetto som nazisterna upprättade i den polska industristaden Lodz. En närbesläktad bok är De utvalda som kom 2014 och som handlar om de nazistiska eutanasiprogrammen som dödade de människor som inte passade in i det nazistiska samhällets ariska självbild.

Annons

– Min fascination av Andra världskriget hänger nog samman med min uppväxt i Norge, där vi bodde på samma ö som den tidigare handelsministern i den nazistiska Quisling-regeringen. Efter att ha avtjänat sitt fängelsestraff för förräderi höll han sig isolerad på ön, men skräckbilderna som spreds om honom har präglat mig.

Precis dagen innan Steve besökte Växjö hade han lämnat in manuset till W, den roman som han jobbat med under sju års tid. Idén till boken föddes efter ett teaterbesök i hemstaden Wien.

– Jag hade sett en av mina stora favoritpjäser, Woyzeck. När jag gick hem efter föreställningen fick jag en så kallad knäpp, jag ska skriva om bakgrunden till pjäsen!

Woyzeck handlar om en betydelselös fotsoldat som trakasseras, utsätts för medicinska experiment och bedras av sin hustru. Pjäsen utmynnar i att Woyzeck mördar hustrun. Som förlaga till karaktären Woyzeck hade författaren Georg Büchner en mördare som avrättades i Leipzig 1824. Steve bestämde sig för att gå igenom rättegångsprotokollen om denna brottsling och blev han förvånad.

– Den verklige Johann Christian Woyzeck mördade sin hustru med en sabelklinga. Totalt var det 18 stick i magen. Hon dog omedelbart. Men efteråt gjordes en omfattande undersökning för att utröna om Woyzeck var sinnessjuk eller om han begått mordet med berått mod.

Psykologen som gjorde undersökningen kom fram till att Woyzewck var frisk, men hade då helt ignorerat det faktum att Woyzeck varit med om fruktansvärda saker tidigare under sitt liv.

– Han hade råkat ut för mängder med vidriga saker, bland annat deltog han i flera blodiga krigsupplevelser. Ett tag var han till exempel krigsfånge i Sverige. Hade Woyzeck undersökts idag hade han förmodligen fått diagnosen posttraumatisk stress.

Vad är det som fascinerar med Woyzecks levnadsöde?

– Han var egentligen en helt vanlig människa som hade oturen att råka ut för hemska händelser under en blodig period i Europas historia.

Romanen W ges ut i september.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons