Annons
Nöje

Jill Johnson skapar magisk julstämning

Växjö • Publicerad 29 november 2018
Foto: Magnus Ragnvid

Hon är en av Sveriges mest folkkära artister och har släppt hitlåt efter hitlåt. Nu går en dröm i uppfyllelse för Jill Johnson - att få göra en julturné tillsammans med Anders Berglund.

– Det är en väldigt traditionell konsert på ett sätt men också unik på ett annat, säger Jill Johnson.

Annons

Växjö

Den 30 november uppträder Jill Johnson, Anders Berglund och Sandviken Big Band i Växjö konserthus.

– Det är så maffigt med en storbandskonsert. Det blir som en våg som sköljer över publiken, som man inte kan värja sig mot och jag upplever det också från scenen, säger Jill Johnson.

Det blir en mäktig julkonsert med både välkända och mindre kända jullåtar.

– Det är mycket amerikaniserad julmusik med några låtar som man känner igen som "Winter Wonderland" och "Let it snow" men också ovanliga jullåtar, som publiken kanske inte hört tidigare.

Turnén "Welcome to christmas island" är baserad på de goda vännerna Jill Johnsons och Anders Berglunds 20-åriga vänskap och dröm om att få göra en julturné tillsammans.

– Vi har drömt om att göra den här turnén alla dessa år men har inte fått tummen ur.

Vad betyder julen för dig?

– Den betyder jättemycket. JEn viktig pusselbit i att jag älskar julen är att jag fick ha en jul med min familj. Min mamma hade en fantastisk förmåga att skapa magi och förväntan med enkla medel. Jag trodde på tomten som liten även om jag visste att det var pappa eller grannen för att jag valde att tro på det. Jag tyckte det var mer spännande så.

Enligt Jill Johnson handlar det om att ha barnasinne och att välja att se magin och det romantiska i julen i stället för det kommersiella.

Annons

– Om man inte gör julen till en ångestfylld stressperiod utan bara lyfter fram det man själv tycker är viktigt i livet kring jul så behöver det inre vara så märkvärdigt. När man bäddar in det i musiken så blir det lite drömskt.

När hon, Anders Berglund och Sandviken Big Band ställer sig på konserthusets scen i Växjö den 30 november ska det skapas julstämning, en god omfamning som Jill vill beskriva det.

– Växjö är speciellt för mig. Min syster har pluggat i Växjö och jag har gått mycket runt sjön. Jag tycker också att Växjöborna går man ur huse för musik och det är alltid en blandad publik, vilket alltid är roligt och häftigt.

Jill Johnson har släppt tre julskivor, en Nashvilledoftande, en med symfoniorkester för Childhood och storbandsplattan "Christmas Island" från 2017.

Vilken är julens bästa låt?

– Jag tycker personligen att jag landar väldigt mjukt i ”When you wish upon a star”. Det är vad julen och allting handlar om. Det handlar om magi, att man ska önska sig det som är viktigt för en, naturligtvis inte saker utan drömmar, kärlek, familj och gemenskap.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons