GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Innehåll A-Ö

     Jonas Gardell prisas av Växjö kommun

     Växjö • Publicerad 13 oktober 2021
     Foto: Thron Ullberg

     Jonas Gardell prisas till Pär Lagerkvists minne. Han tilldelas Växjö kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne 2021.

     Jonas Gardell har sedan debuten 1986 skrivit en mängd romaner, tv- och filmmanus, dramatik, shower och sångtexter. Han är en av Sveriges mest folkkära författare och kulturpersonligheter som ligger bakom succéer som En komikers uppväxt och Torka aldrig tårar utan handskar.

     – Det är med stor glädje som vi delar ut priset till Jonas Gardell. Syftet med priset är att belöna ett framstående författarskap i Pär Lagerkvists anda och det är kriterier som Jonas Gardell uppfyller med råge. Hans tankar kring de existentiella frågorna med anknytning till identitet och moraliskt ansvar är tydligt kopplade till Pär Lagerkvist, säger Jon Malmqvist (KD), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

     Växjö kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne instiftades 2011. Prissumman är på 100 000 kronor.

     Jonas Gardell tilldelas priset med motiveringen:

     ”Ett författarskap som med stark förankring i samtidens strukturer men också i de historiska rötterna levandegör eviga moraliska grundfrågor och ger en röst åt de i alla tider utsatta och osynliggjorda människorna.”

     Oscar AppelgrenSkicka e-post
     Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.