Annons
Nöje

Jonas gör öl på egen humle

Publicerad 2 september 2017
Foto: David Färdigh
Foto: David Färdigh

Jonas Johansson i Benestad brygger sitt öl på egenproducerad humle. På en odlingsyta på 70 x 12 meter skjuter de ståtliga humleplantorna i höjden. Vi besöker Benestad, strax söder om Alvesta. Här har Jonas Johansson sin humleanläggning och den här vackra sensommardagen har skörden påbörjats, åtminstone bland de svenska plantorna.

– Totalt har jag 350 humleplantor. Det är dels de tyska sorterna Perle, Saphir och Opal samt dels de svenska av sorterna Korsta och Hulla Norrgård. De svenska plantorna blir klara för skörd först. Just de här sorterna ger förmodligen inga jätteskördar, men jag tyckte att det fanns ett värde i att satsa på svensk humle.

Annons

Svenska humleodlingar är idag ovanliga men var förr en vanlig syn i byarna, främst för sina antiseptiska egenskaper.

– Vattnet på den tiden var av så dålig kvalité att man hellre bryggde och drack lättöl än använde brunnsvattnet. Ölet var helt enkelt mer hälsosamt än vattnet.

Jonas är en hängiven ölentusiast och har genom åren på hobbynivå experimenterat med att i liten skala brygga egna ölsorter. I fjol bestämde han sig för att göra en större satsning och grundade Benestad bryggeri, som nu kan stoltsera med ett flertal sorter. Dessa säljs bland annat lokalt på Tyrolen folkpark.

– Det är allt från ett sommaröl i APA-stil till det mörka julölet Brända Bocken. Jag har även tagit fram mer udda öl. Ett exempel är Funny Walk, ett amerikainspirerat öl med majssmak som man antingen älskar eller hatar.

Närproducerat ligger verkligen i tiden och när Jonas startade sitt ölbryggeri tyckte han att skulle vara kul att göra ölen på egenproducerad humle.

– Min fru gillar trädgårdsodling, ett intresse som jag inte delar. Men genom att odla humle tänkte jag att våra hobbies kunde förenas.

Sagt och gjort. På en odlingsyta på 70 x 12 meter har Jonas skapat en humle-anläggning med plats för 500 plantor.

– Anläggningen är av tysk modell från Elbe-Saale med välförankrade stolpar och vajrar som ska ge stadga och hålla uppe humlestörarna i alla väder.

Vad krävs det för jordmån för att humlen ska trivas?

– Det viktigaste är att jorden är väldränerad. Humlen växer snabbt, som mest 30 centimeter per dygn, och konsumerar därför mycket kväve och näringsämnen.

Annons

Fjolårets torka ställde till en del problem under premiärsäsongen.

– Då befarade jag att humlen skulle dö. Men den överlevde och i år har plantorna verkligen skjutit i höjden.

Sorterna som Jonas planterat är beräknade att bli 6,5 meter höga men han kan konstatera att de redan passerat och vuxit förbi den nivån.

– Nu är de upp mot sju meter!

Nu hoppas Jonas på en solig och varm höst för att det ska bli en optimal humleskörd. Själva skörden går till så att humleplantorna skärs ner och därefter plockas kottarna för hand.

– I större anläggning används vanligtvis tröskor men vi kör manuellt än så länge,

När kottarna plockats läggs de i en tork och efter ett och ett halvt dygn är de klara för att användas i öltillverkningen. Jonas kommer inte kunna använda all humle själv utan ska även leverera till andra bryggare. Trenden med allt fler mikrobryggerier har medfört att det idag råder brist på humle, och då i synnerhet svensk.

– Priset till grossisten ligger på cirka 50 öre per gram, men det är väldigt beroende på vilka sorter det handlar om.

Att kunna brygga sin egen öl på närproducerade råvaror känns fantastiskt bra tycker Jonas.

– Ja, och nu ska det ju dessutom starta ett mälteri i Hovmantorp, så snart finns det både humle- och maltproduktion i Kronoberg!

Annons

David Färdigh

Foto: David Färdigh
Foto: David Färdigh
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons