Annons
Nöje

Julstämning i årets kalendrar

Växjö • Publicerad 30 november 2018
Foto: Johan Paulin/SVT

December månads traditionsenliga julkalender i både tv och radio bjuder i år på julmys, spänning och längtan. Bland årets skådespelare finns Cecilia Forss, Johan Rheborg, Sven Wollter och skiddrottningen Charlotte Kalla.

Julkalendrarna i SVT har blivit en tradition runt om i landet och miljontals personer bänkar sig framför sin tv för att följa varje avsnitt. Årets julkalender heter "Storm på Lugna gatan" och beskrivs som en spännande familjekomedi med mycket julmys.

Annons

– Jag har velat göra en julkalender som är spännande, rolig och lite romantisk. Storm på Lugna gatan handlar om gemenskap och vikten av att samarbeta även om vi är olika, säger regissören Emma Bucht.

Julkalendern handlar om familjen Storm, som flyttar från storstaden till en slumrande småstad där de anmäler sig till den årliga julkampen. Tävlingen blir dock en utmaning med bristande samarbete mellan grannarna, en julsabotör och stadens egen järnlady, som vill vinna Julkampen för tionde året i rad.

– Att få vara med i julkalendern är en stor ära. Det känns extra kul att årets julkalender har så mycket julstämning i sig. Snö, lussebullar, julpynt, tomtar men också mycket humor, spänning och igenkänning. Jag tror och hoppas att det blir en julkalender som hela familjen kommer vilja kolla på, stora som små, säger skådespelaren Cecilia Forss, som tillsammans med bland andra Johan Rheborg, Shima Niavarani, Ulla Skoog och Lena Philipsson finns i rollistan.

Årets julkalender i Barnradion heter "Tonje i Glimmerdalen" och är baserad på boken "Tonje och det hemliga brevet", som skrivits av Maria Parr och vunnit pris i både Norge och Tyskland.

Julkalendern handlar om Tonje, det enda barnet i Glimmerdalen. Hon känner alla som bor i byn och dess natur men en dag förändras allt, när Tonje upptäcker att hennes bäste vän, den gamle mannen Gunnvald, bär på en mörk hemlighet. Det är en julkalender som handlar om längtan, längtan efter de man älskar och efter svar på livets frågor.

Huvudrollen Tonje spelas av Freja Taavola och bland de andra medverkande finns Maxida Märak, Sven Wollter och Charlotte Kalla. Den sistnämnda spelar Tonjes faster och OS-skidåkare.

– Jag blev jättestolt när jag fick frågan om att få vara med i något som är så betydelsefullt under december månad. Vår tävlingsperiod brukar precis dra igång i december och då kan julkalendern ge oss lite jul- och hemkänsla även om vi är på träningsläger, säger skiddrottningen Charlotte Kalla.

Julkalendern "Storm på Lugna gatan" sänds i SVT1, Barnkanalen och SVT Play den 1-24 december. På vardagar sänds avsnittet klockan 07.15, med repris 18.45. På helgerna sänds programmet klockan 08.45 och i repris 18.45.

Julkalendern "Tonje i Glimmerdalen" sänds i P4 mellan den 1 och 24 december. På vardagar sänds avsnittet klockan 06.50 och i repris 18.35. På helger och julafton sänds avsnitten klockan 09.50 och i repris 13.03.

Foto: Johan Paulin/SVT
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons