Annons
Nöje

Kärlek och spänning på teatern

Växjö • Publicerad 26 oktober 2018
Victor/Victoria
Victor/VictoriaFoto: Anders Bergön

Med en klassisk berättelse och en, för Sverige, ganska okänd musikal går LinneaTeatern hösten till mötes. Det utlovas spänning, kärlek och humor när Narnia och Victor/Victoria sätts upp.

– Publiken kommer att skratta hjärtligt och sätta skrattet i halsen, säger Eva Pettersson, regissör till Victor/Victoria.

Annons

Växjö

I snart 40 år har LinneaTeatern skapat omkring 70 musikaler, föreställningar och operor. I höst sätts två nya föreställningar upp, familjeteatern Berättelsen om Narnia - Häxan och lejonet samt Broadwaymusikalen Victor/Victoria på Växjö Teater. LinneaTeatern beskriver valet av höstens pjäser som självklara efter att ha läst många manus.

Narnia har premiär den 27 oktober. Totalt är det 36 personer i olika åldrar på scenen och i orkesterdiket finns en niomannaorkester.

– Det är en väldigt spännande berättelse som vi ger som en musikteater där musiken förstärker och bär fram olika känslostämningar och det som händer på scenen. Den följer C.S Louis klassiska berättelse nära, vilket har varit en jätteutmaning med scenografin, säger Cilla Lindblom, Ordförande för LinneaTeatern och regissör för Narnia.

På vilket sätt?

– Det är scenväxlingar där berättelsen rör sig från den engelska landsbygden till Narnia men samtidigt är scenografin enkel. Jag tycker att det som är på scenen ska vara där för att det är viktigt, att det fyller någon funktion och inte är där för en extra utsmyckning. Den stora utmaningen är också hur man ska gestalta lejonet Aslan och en del av de mytiska figurerna. Det har varit stora men roliga och kreativa utmaningar för att allt ska falla på plats.

Cilla Lindblom beskriver Narnia som en äventyrsberättelse om en kamp mellan det goda och det onda.

– En häftig upplevelse att få förflytta sig till en annan plats för en stund. Fyra modiga barn som ger sig in i kampen mot onda och lite mytiska varelser.

Foto: Anders Bergön

Den 10 november har Victor/Victoria premiär. Musikalkomedin, som tidigare bara har satts upp en gång i Sverige, är förlagd i 30-talets Paris.

– Det är en klassisk broadwaymusikal med underhållande, glamourösa och sofistikerade sång- och dansnummer men också en oerhört varm och humoristisk historia med många överraskningar och förväxlingar - i kärlekens tecken, säger Eva Pettersson, som är regissör för musikalen.

Annons

Det är en berättelse om den brittiska sopranen Victoria Grant, som möter Toddy, en levnadsglad och generös person som arbetar som cabaretartist på nattklubben Chez Lui. Deras karriärer tar fart efter att Toddys ex-pojkvän misstar Victoria för Toddys nya pojkvän, något som Toddy ser som en möjlighet att använda sig av.

– Victoria presenteras som Victor och gör stor succé som dragqueen i 30-talets Paris. Victoria blir en kvinna som låtsas vara en man, som låtsas vara en kvinna. Men det uppstår problem när Victoria möter King Marchan, som i sin tur blir attraherad av Victor. Det är en komedi med väldigt många förväxlingar. Publiken kommer att skratta hjärtligt och sätta skrattet i halsen, säger regissören Eva Pettersson.

I musikalen står 22 personer på scenen. Bland dessa finns välkända Talis Vasko som spelar Carroll "Toddy" Todd och Linda Begu som spelar Victoria.

Gemensamt för både Narnia och Victor/Victoria är att Linneateatern har satsat mycket på nya förmågor på scenen.

– Vi har ett stort gäng från Sankt Sigfrids folkhögskola som nu ges möjligheter att få jobba med de här uppsättningarna, vilket är jätteroligt, säger Cilla Lindblom och får medhåll av Eva Pettersson:

– Det är fantastiskt roligt att låta elever som utbildar sig få ett sammanhang. Att de får vara med i produktionen och arbeta mot det professionella. I Victor/Victoria har vi personer från allt från gymnasiet upp till 70-årige Talis Vasko.

Victor/Victoria
Victor/VictoriaFoto: Anders Bergön
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons