Annons
Nöje

Karolina når magiska ögonblick med musiken

Växjö • Publicerad 14 januari 2019
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Tore Sjöqvist

21-åriga sopranen Karolina Bengtsson från Grimslöv går nu sista terminen på ansedda musikutbildningen Konservatoriet i Köpenhamn. Nästa steg är att komma in på Operaakademin och så småningom sjunga på de europeiska operascenerna.

– Att sjunga är en magisk upplevelse. Man blir på något sätt ett med nuet!

Annons

Magazinet träffar Karolina i samband med att hon besöker sina småländska hembygder för att sjunga med Växjö Stad Symfoniorkesters nyårskonsert. För annars är det numera den danska huvudstaden Köpenhamn som gäller för sångbegåvningen från Grimslöv. Karolina går tredje och sista året på Konservatoriet (Det Kongeliga Danske Musikkonservatorium), ett av Europas mest ansedda musikutbildningar. Att bli antagen på första försöket redan som 18-åring beskriver hon som en överrumplande upplevelse.

– Det var min lärare Lawrence Johnson som tyckte att jag skulle söka, men jag var väldigt sent ute. I absolut sista minuterna före deadline skickade jag iväg min ansökan.

Antagningsprovet bestod av att sjunga både förberedda och oförberedda musikstycken. Karolina valde att sjunga ett stycke av danska kompositören Carl Nielsen samt Kaffekantaten av Bach, Heiden-Röslein av Schubert, en aria från operan Cleopatra och avslutade därefter med en överraskning.

– Ja, jag sjöng folkvisan, 14 år tror jag visst att jag var. Det var ett udda och vågat val, men det visade sig gå hem hos bedömningsgruppen.

Det oförberedda stycket bestod bland annat av en aria av Mozart och när bedömningspoängen sedan var sluträknade visade det sig att Karolina fått högsta betyg på sången.

– Högsta betyg i sång innebar i praktiken att jag var antagen, även om det sedan även ingick prov i pianospel och musikteori.

Hur överraskad var du?

– Mycket. För även om jag hade som mål att komma in på en musikhögskola efter gymnasiet så hade jag inte vågat drömma om att komma in direkt på Konservatoriet.

Faktum är att Karolina gjorde en sådan succé att hon omgående blev inbjuden till en sommarkurs hos en av skolans musikprofessorer.

– Jag var överlägset yngst i gruppen, så det var en speciell upplevelse.

Foto: David Färdigh
Annons

Karolina började sjunga redan när hon var cirka tre år. Båda hennes föräldrar var engagerad i kyrkan och att sjunga i kyrkans barnkör blev därför ett naturligt val. Som nioåring fick hon även möjlighet att medverka i Linneateaterns uppsättning av Carmen, något som gav mersmak och fick betydelse för hennes framtida vägval.

– Jag märkte att jag kunde härma och imitera de vuxna operasångarnas höga toner, och någonstans där kände jag att det här är mitt framtidsval. Att få stå på scenen och skapa musik tillsammans med andra!

Vad är det som gör musik och sång så magiskt?

– De flesta människor gillar och har någon slags koppling till musik. Att sjunga är en fantastisk upplevelse, som är väldigt svår att beskriva. Men för mig är det ett av de där få ögonblicken då man verkligen blir ett med nuet!

Både spelandes blockflöjt och fiol i kombination med sång gjorde Karolina till något av ett musikaliskt underbarn. Kantorn Leif Önnerby tog sig an henne och det blev åtskilliga musikframträdanden i församlingarna runt om i Kronoberg.

– Det utvecklade scenvanan och förmågan att uppträda för publik.

Som 11-åring började hon studera klassisk sång hos Sylvia Mang-Borenberg, något som fick stor betydelse.

– Ja, åren med Sylvia var avgörande för mitt beslut att satsa på opera och klassisk musik!

På gymnasiet gick Karolina sedan Humanistiskt program på Katedralskola med inriktning språk.

– För alla sångare och inte minst för en sopran är det bra att kunna flera språk.

Annons

Vilka språk är allra viktigast?

– Tyskan är nummer ett eftersom många av de stora kompositörerna är tyska och man sjunger deras verk på originalspråket. Sedan är det också bra att kunna italienska och självklart även engelska. I viss mån även franska.

Vilket är det mest ovanliga språk du sjungit på hittills?

– Tjeckiska. Men då utgick jag från fonetisk skrift.

Sedan tre år tillbaka är det som sagt Köpenhamn och Konservatoriet som är Karolinas hemmaplan. Senare under året kommer han vara klar med sin fil kand och planen är att därefter söka Masterutbildningen. I mars ska hon göra inträdesprovet till Operahögskolan i Köpenhamn. Ännu längre fram hägrar Tyskland och de europeiska operahusen.

– Jag lockas av operans kombination av sång och skådespeleri. Att både sjunga och framföra monologer. Dessutom är det en mäktig upplevelse att träda fram på en operascen och veta att alla där i salen tittar och lyssnar på dig.

Har du någon favoritkompositör?

– Oj, jag har flera! Jag tycker om Puccini och Verdi förstås men även modernare kompositör som Menotti och Leonard Bernstein. Och så gillar jag barockmusik, exempelvis Händel och Bach.

Och har du någon drömroll?

– Jag skulle vilja sjunga Violetta ur La Traviata i framtiden men en annan kanske mer udda drömroll för en sopran, och som oftast förknippas till en mezzo, är Rosina ur Barberaren i Sevilla. Jag tycker att det är en härligt rolig och klatschig roll!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons