Annons
Nöje

Kronobergarna som ligger bakom årets ”Så mycket bättre”

Sommaren är här och inspelningarna av ”Så mycket bättre” säsong 14 har nyligen avslutats. I inspelningsteamet hittar vi i år fyra kronobergare.
– Jag rekryterar på ort, säger projektledare Anna Axelsson, från Växjö, med glimten i ögat.
Tv • Publicerad 26 juli 2023

Här saknas innehåll

Förutom projektledaren Anna Axelsson växte teammedlemmarna Emma Hultin och Amanda Johansson också upp i Växjö. Dessutom finns Isabelle Josefsson, från Hovmantorp, i teamet.

– Vi är många kronobergare i inspelningsteamet, nästan alltid samma mängd varje sommar faktiskt. Det känns väldigt kul och lite speciellt, säger Emma Hultin.

Emma Hultin med folkabussen som artisterna kör och som är hennes ansvarsområde på plats.
Emma Hultin med folkabussen som artisterna kör och som är hennes ansvarsområde på plats.Foto: Privat
Annons

Allting börjar med Anna Axelsson. Efter att ha tagit studenten på Kungsmadskolan började hon plugga en YH-utbildning med tv-inriktning på Gamleby folkhögskola. Hela andra året bestod av praktik, då flyttade Anna till Stockholm och arbetade bland annat med ”Let's dance” och ”Lilla Melodifestivalen”.

– Av en slump skulle min kollega Ulrika, som var projektledare för de tre första säsongerna av ”Så mycket bättre”, gå på mammaledighet och jag fick axla hennes roll. Då blev programmet min produktion och sedan har jag blivit kvar i elva säsonger.

Anna Axelsson, projektledare, på inspelningarna av "Så mycket bättre" med en hatt som programmets säkerhetsvakts fru har virkat.
Anna Axelsson, projektledare, på inspelningarna av "Så mycket bättre" med en hatt som programmets säkerhetsvakts fru har virkat.Foto: Privat

Genom åren har det visat sig att Anna har en förmåga att hitta talanger från Kronoberg.

– Jag brukar skämta och säga att jag rekryterar på ort, att om jag hittar en smålänning för jobbet så anställer jag smålänningen, vi är ett hårt arbetande folk, säger Anna med glimten i ögat innan hon fortsätter:

– Emma, Amanda och Isabelle som är med i produktionen i år är alla fantastiska. Jag skulle inte klara mig utan dem.

Emma Hultin, 29, pluggade ett tvåårigt program om tv-produktion på Kaggeholms folkhögskola efter Katedralskolan.

– Jag mejlade till Anna och frågade om hon hade någon plats åt mig som praktikant. Hon svarade att hon tyvärr inte hade det, men att hon behövde en produktionsassistent över sommaren för ”Så mycket bättre”. Ett väldigt lyxigt första tv-jobb, som jag fick tack vare att jag och Anna har Växjökopplingen gemensamt.

Anna Axelsson och Emma Hultin på inspelningarna av "Så mycket bättre" nu i sommar.
Anna Axelsson och Emma Hultin på inspelningarna av "Så mycket bättre" nu i sommar.Foto: Privat

Det var 2018. Sedan dess har Emma Hultin, likt många andra i inspelningsteamet, återkommit till produktionen sommar efter sommar.

– Vi är verkligen som en familj. Jag är så tacksam över att få vara med varje sommar och vi har lyxen att få spela in i en helt fantastisk miljö, med otroliga lokala människor som alltid ställer upp och hjälper oss. Dessutom får vi höra otrolig musik från såväl artister som bandet.

Amanda Johansson, 26 år, flyttade från Växjö efter studenten på Växjö Fria för att börja plugga till tv-produktionsspecialist på Medieinstitutet i Stockholm. Där hade hon under utbildningen praktik på ”Så mycket bättre” förra sommaren.

Annons

– När jag fick veta att jag hade fått praktikplatsen blev jag jätteglad, det var himla kul att få vara med. Man har alltid sett programmet hemma under uppväxten och tyckt att det varit mysigt.

Sedan förra året är hon med i inspelningsteamet som medverkandeansvarig.

– Som medverkandeansvarig har hon hand om alla artister under inspelning och är länken mellan dem och produktionen. Det är en otroligt viktig tjänst där jag inte sätter vem som helst, berättar Anna.

Fakta

Kronobergarnas favorittolkningar genom åren

Anna Axelsson: Ett sista glas - Miriam Bryant (2015), Här kommer natten - Miss Li (2012), Säga mig - Stor (2018), Allt med Linnea Henriksson (2018) och Markus Krunegård (2020)

Amanda Johansson: Lassie - Moonica Mac (2021) och Allt med Albin Lee Meldau (2018)

Emma Hultin: Säga mig - Stor (2018), Allt jag behöver - Miriam Bryant (2015), Här kommer natten - Miss Li (2012)

Isabelle Josefsson: Allt med Thomas Stenström (2021), Darin första vändan (2012) och Norlie & KKV (2022)

Isabelle Josefsson, 27, kom in i produktionen på ett liknande sätt:

– Jag pluggade till tv-produktionsspecialist i Stockholm efter gymnasiet och vi hade flera praktiker. Min första praktik var jag på ”Talang” och i fjol gjorde jag min sista praktik som teamassistent på ”Så mycket bättre”. Att få en plats på ”Så mycket bättre” är väldigt svårt, det är ett populärt program där folk återkommer varje år. Jag är jätteglad över att ha fått komma in.

Isabelle Josefsson från Hovmantorp gjorde ett starkt intryck förra året som praktikant och är i år åter som anställd i "Så mycket bättre"-produktionsteamet.
Isabelle Josefsson från Hovmantorp gjorde ett starkt intryck förra året som praktikant och är i år åter som anställd i "Så mycket bättre"-produktionsteamet.Foto: Privat

När det i år blev en öppning för en produktionsassistent blev Isabelle anställd.

– Hon gjorde en bra insats under praktiken och det kändes självklart att anställa henne. Hon är varm och glad hela tiden. Andra människor dippar, men jag tror aldrig jag har sett henne dippa. Hon är otroligt omtyckt av teamet och har en väldigt viktig roll där hon ser till att alla mår bra, säger projektledaren Anna.

Vad är det bästa med att jobba med Emma?

– Jag skulle inte klara mig utan henne, vi har jobbat ihop på programmet i många år. Efter att ha jobbat som produktionsassistent blev hon vår realityredaktörs högra hand. Emma har de senaste åren haft hand om allt praktiskt kring det som spelas in utanför ladan, alla utflykter och aktiviteter. Hon är en otroligt viktig pusselbit i teamet, berättar Anna Axelsson.

Vad kan vi förvänta oss av årets säsong?

Annons

– Att bli helt golvad av musiken. Det är ett härligt och genuint gäng artister i år, säger Emma.

– Jag tror att tv-tittarna kommer att bli positivt överraskade, det är mycket känslor och vänskap i årets säsong. Omar Rudberg och Peg Parneviks tolkningar fastnade lite extra hos mig, säger Isabelle innan Anna tar vid:

– Det är ett fint musikår. Både smalt och brett på samma gång, allt från Jonathan Johansson till Lasse Holm. Vi kommer få höra fantastiska tolkningar och dessutom är det en historisk säsong då vi tagit in första internationella artisten – Sanne Salomonsen. Vi får se vem det blir nästa år!

Fakta

Alla artister i ”Så mycket bättre” 2023

Dogge Doggelito

Eagle-Eye Cherry

Ellen Krauss

Jonathan Johansson

Lasse Holm

Mapei

Marit Bergman

Omar Rudberg

Peg Parnevik

Pär Wiksten

Sanne Salomonsen

Staffan Hellstrand

Isabelle HaagSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons