Annons
Nöje

Linneateatern sätter upp klassisk feelgood-deckare

Agatha Christie-pjäsen Råttfällan firar 70-årsjubileum och har frånsett pandemiuppehållet spelats oavbrutet i London. Nu sätter Linneateatern upp sin version med premiär på Växjö Teater på lördag.
– Det är en klassisk feelgood-deckare där skenet bedrar och man inte vem man ska lita på, säger regissören Cecilia Lindblom.
Växjö • Publicerad 25 november 2022
Förtätad stämning. Vem är mördaren eller mördarna? Agatha Christies klassiska pusseldeckare Råttfällan sätts upp av Linnateatern med premiär på lördag
Förtätad stämning. Vem är mördaren eller mördarna? Agatha Christies klassiska pusseldeckare Råttfällan sätts upp av Linnateatern med premiär på lördagFoto: Anders Bergön

Räkna med förtätad stämning när Linneateatern sätter upp Råttfällan. Växjö Teater förvandlas till Monkswell Maner, ett gammalt kloster i London som gjorts om till pensionat. Just den här dagen utbryter ett snöoväder samtidigt som ett mord har ägt rum i närheten. En av ledtrådarna pekar i riktning mot just Monkswell Maner.

– Polisen kommer dit och förhör både pensionatsägarna och gästerna. Sensmoralen i pjäsen är att man aldrig ska döma folk i förväg. Skenet kan bedra och människor är inte alltid det de utger sig för att vara, konstaterar regissören Cecilia Lindblom.

Annons

Råttfällan hade premiär 1952 och firar således 70-årsjubileum. Frånsett uppehållet under pandemin har föreställningen spelats oavbrutet under alla dessa år, vilket är rekord i teatervärlden. Och förvånansvärt nog har man lyckats hålla mordgåtan hemlig.

– Publiken uppmanas att inte sprida hemligheten vidare. Det finns också alltid en överenskommelse med skådespelarna att inte avslöja något.

Cecilia beskriver det som en klassisk feelgood-deckare med såväl humor som allvar och med en enastående förmåga att överraska publiken, och kanske rent av skådespelarna?

– I början när vi repeterade fick ensemblen bara läsa delar av manuset och visste därför inledningsvis inte vem som var mördaren eller mördarna.

Totalt är det åtta skådespelare på scen. Handlingen utspelas huvudsakligen i ett enda rum, vilket innebär en utmaning.

– Det här blir verkligen teater. Vi kan inte gömma oss bakom flashiga scenbyten utan allt bygger på replikerna och samspelet mellan skådespelarna. Tanken är att skapa en förtätad stämning där ingen vet vem ska lita på och där alla sneglar misstänksamt bakom ryggen på varandra.

Råttfällan spelas på Växjö Teater på lördag och söndag. Efter årsskiftet väntar sedan en turné runt om i länet.

– I januari och februari ger vi föreställningar i bland annat Alvesta, Älmhult, Ljungby och Konga.

Fakta

Föreställningar

Växjö Teater 26-27/11 2022

Alvesta Folkets Hus 21/1 2023

Konga Folkets Hus 4/2 2023

Älmhults Folkets Hus 18/2 2023

Kulturhuset Grand Ljungby 19/2 2023

Det kan bli fler stopp på turnén.

Fakta

Rollista

Mollie Ralston - Johanna Lindblom

Giles Ralston - Anton Lundin

Christopher Wren - Christofer Lindberg

Fru Boyle - Karin Petersson

Major Metcalf - Niklas Gustafsson

Fröken Casewell - Claudia Thuresson

Herr Paravicini - Eje Elmquist

Kriminalassistent Trotter - Mattias Davidsson

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons