Annons
Nöje

Ljuset bär upp Mats Aronssons målningar

Ljuset är det bärande elementet i Växjökonstnären Mats Aronssons målningar. Han är också upphovsmakare till årets Kulturnatts-affisch, som han beskriver som en fantasibild av ett varmt myllrande Växjö från fågelperspektiv.
– Mitt treåriga barnbarn såg bilden och sa, där vill jag vara!
Växjö • Publicerad 25 januari 2019
Foto: Nadia Hagberg

När Magazinet träffar Mats Aronsson i hans ateljé i Växjö så har han precis fullbordat en målning som han påbörjade för flera år sedan. Motivet är två äldre män framför en båt i ett skimrande kustlandskap.

– Jag har aldrig riktigt känt att den var färdig. Målningen har ändrats en hel del under årens gång. Men nu har jag äntligen satt punkt! Så det här blir ett av verken som jag kommer ställa ut i Konsthallen på Kulturnatten.

Annons

En annan tavla som Mats påbörjade för flera år sedan är Guldgruvan, ett dramatiskt och suggestivt verk med ambitionen att berätta mänsklighetens historia i en enda målning.

– Girigheten störtar mänskligheten i fördärvet. Människans guldtörst utmynnar i ett avgrundsdjupt gruvschakt i botten på tavlan.

Men Guldgruvan är alltjämt ofullbordad.

– Ja, den är långtifrån klar men på Kulturnatten visar jag den för första gången. Genom att ställa ut den hoppas jag få inspiration och nya idéer för att kunna slutföra den.

Egentligen skulle Mats blivit ICA-handlare, men en målerikurs kom emellan. En dag när han som ung jobbade i pappas ICA-butik på Kronobergsgatan kom nämligen Berne Pettersson in och framförde ett förslag.

– Han hade sett mina teckningar och målningar och ville att jag skulle gå målerikurs hos honom. Och sen blev jag helt betagen av måleriet. Jag sökte Konstfack i Stockholm och kom in på första försöket.

Så du skrotade alla ICA-planer och blev konstnär istället?

– Ja, det blev mitt beslut. Rent ekonomiskt var det förstås ett nerköp. Att leva på sin konst är ofta tufft men jag älskar friheten, känslan av att helt kunna styra sin dag.

Mats har nu försörjt sig som konstnär i 40 år. Under sommaren spenderar han mycket av sin tid i Blekinge skärgård men vinterhalvåret så är Växjö hans fasta punkt. I sin ateljé på Lärkgatan varvar han mellan akvareller, oljemålningar och grafisk produktion, där han bland annat gör litografier med stentryck.

– Jag skapar vanligtvis morgon, förmiddag och tidig eftermiddag. Sen brukar jag ha tömt ut mina krafter.

Annons

Det bärande elementet i Mats målningar är ljuset.

– Ljuset bär upp min konst.

Hur hittar du inspiration?

– Just den här årstiden kan det vara svårt. Det är lättare på våren, sommaren och hösten. Så just nu längtar jag efter ljuset. Sen kommer inte inspirationen på beställning. Blir det för mycket press och tidskrav kan det knuta sig. Men när inspirationen väl kommer så är det som att öppna en dammlucka, det flödar ut!

Ett ljus i vintermörkret är Kulturnatten, som äger rum på lördag. Det är Mats som gjorts årets Kulturnatts-affisch, som passande nog uttrycker mycket ljus och värme.

– Jag har gjort en akrylmålning som är en fantasibild av Växjö. När jag fick uppdraget kände jag att jag ville skapa en glad klassisk affisch med mycket färg.

Från fågelperspektivet ser man ett Växjö som tycks glöda av liv och rörelse. En välkomnande stad.

– Ja, när mitt treåriga barnbarn såg bilden sa han, där vill jag vara!

Var kommer då Mats själv befinna sig på Kulturnatten? Jo dels ställer han ut på Växjö konsthall och dels håller han öppet sin ateljé där han ställer ut tillsammans med Anders Allard, Jenny Eneroth, Jeanette Blad och Horst Eckhardt.

– Kulturnatten är en underbart trevlig kväll. Det är som en stor fest där staden myllrar av folk.

Annons

Hur många besökare brukar du ha i ateljén?

– I fjol tror jag det var uppemot 800 besökare. Det är fantastiskt roligt, fast man är förstås helt slutkörd efteråt.

Daniel RydströmSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons