Annons
Nöje

Lotta sätter färg med tre nya böcker

Lotta Myrefelt, illustratör och barnboksförfattare från Hovmantorp, älskar att skapa roliga berättelser med färgglada bilder med många härliga detaljer. Efter succén med Ludvigs knasiga spökfest är hon aktuell i höst med tre nya böcker.
– Bland annat har jag gjort en ny version av Rödluvan och vargen. I min moderna tappning heter den Rödluvan och Elvira Varg.
Hovmantorp • Publicerad 22 september 2018
Foto: Nadia Hagberg

Även ett misslyckat kalas kan leda till något gott. En halloweenfest tillsammans med barnen som inte blev så perfekt som det var tänkt gav Lotta Myrefelt idén till Ludvigs knasiga spökfest, en berättelse där allting verkligen blir konstigt och knasigt.

– Fast riktigt så galet knasig blev inte vår fest. I boken har jag tagit ut svängarna rätt rejält.

Annons

Ludvigs knasiga spökfest kom ut på Idus Förlag i våras och har fått positiva recensioner, bland annat av BTJ, Bibliotekstjänst, vilket ökar chansen för att biblioteken runt om i landet köper in boken. Allra gladast är dock Lotta över alla positiva reaktioner hon fått från barnen.

– Boken vänder sig till barn i åldrarna 6-9 år, och många har hört av sig med kommentarer om att gillar både själva berättelsen och bilderna.

Lotta har ända sedan barndomen tyckt om att bläddra i bildböcker och att rita. Det började med serietidningar som Kalle Anka och Tom & Jerry för att sedan fortsätta med Astrid Lindgrens barnböcker.

– Jag älskar fortfarande Ilon Wiklands underbara Astrid Lindgren-illustrationer, framför allt alla detaljer som finns i hennes bilder.

Just detaljrikedomen och det färgglada är utmärkande också i Lottas egna målningar. Med sina glada bilder vill hon sprida ljusa budskap som stimulerar och triggar igång barn läsande.

– Det ska vara färgglatt och positivt.

Hur går det till när du skapar dina berättelser och bilder?

– Först skapar jag alla bilder i huvudet. Därefter tecknar jag med blyerts och fyller i med tusch. I nästa steg går jag över och arbetar med bildprogrammen på datorn. Som illustratör finns det en mängd tekniska hjälpmedel, men jag börjar alltid med blyertspennan. Hantverket och den härliga känslan att rita med en penna slår fortfarande det mesta!

Foto: Nadia Hagberg

Lotta har gått bild- och designkurser samt gjort affischer åt andra författare. Drömmen om att ge ut en bok har hon burit länge och så en dag bestämde hon sig för att det nu var dags. Idus Förlag nappade på hennes berättelse om Ludvigs knasiga spökfest, och nu flödar inspirationen. Faktum är att hon i höst är aktuell med hela tre nya böcker. Först ut är Edvards äventyr med traktorn, där hon illustrerat Catarina Ceders berättelse om en pojke som älskar att köra traktor och som får vara med om ett hisnande äventyr när han råkar trycka på fel knapp.

– Där har jag gjort teckningarna på uppdrag av Catarina. Att få utgå från någon annans vision och bolla idéer skiljer sig mycket från mina egna böcker där jag skapar helt fritt, men både arbetssätten är roliga och inspirerande.

Annons

Två egna böcker kommer släppas senare i höst, båda lagom till julen om tidsplanen håller. Det är dels en ny omarbetning av bröderna Grimm-klassikern Rödluvan och vargen, som i Lottas version har fått titeln Rödluvan och Elvira Varg.

– Jag har gjort vissa moderniseringar. Den utspelas exempelvis inte i skogen utan i en stad och skildrar hur skolbarn ibland kan bete sig mot varandra.

Är den lika otäck som originalet?

– Nej, inte alls. Det är en färgglad berättelse med en positiv sensmoral om att man inte ska vara otrevlig och elak.

Men förutom sagor så kommer Lotta dessutom i höst ge ut en kokbok för barn. Parallellt med målandet och författandet så är nämligen Lotta verksam som kostrådgivare, och i kokboks-projektet förenar hon därmed sina två stora intressen.

– Jag samarbetar med en matbloggare som skriver ut enkla och hälsosamma recept på gluten-, socker- och mjölkfria rätter.

Så vilka läckra illustrationer kommer du fresta oss med i boken?

– Bland annat bjuder jag på färgglada illustrationer på pannkakor och chokladbollar med dadlar!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons