Annons
Nöje

Månsidiga Charlene får pris för sin scenkonst

Sångerska, dansare och skådespelare. Charlene Pihl har många strängar på sin lyra. För sina insatser på scen tilldelas hon nu Växjö kommuns Leif Sandberg-stipendium. Just Leif Sandberg och Linneateatern har spelat en viktig roll i hennes scenkarriär.
– Min musikaldebut med Linneateaterns uppsättning av Chicago 2008 är ett av mina allra bästa minnen.
Växjö • Publicerad 16 mars 2019
Foto: Martina Wärenfeldt

Magazinet träffar Charlene på Medborgarskolan Kulturama Preparandum, där hon är verksamhetsansvarig för Kronobergs län.

– Kulturama Preparandum är som min andra familj. Jag började här som danselev för över 20 år sedan när det hette Steps & Stage, och här finns en samhörighet och gemenskap som jag känner och brinner väldigt mycket för.

Annons

På agendan just den här dagen finns planering av cheerleading-gruppen KPC, som uppträder runt 30 till 40 gånger per år med Växjöskolornas Musikkår.

– I vår har de högsäsong med flera framträdanden både vid Valborgsfirandet och framför allt under studentveckan.

Medborgarskolan i Växjö är mest känd för sin dansverksamhet, som bedrivs under namnet Kulturama Preparandum. Populäraste kurserna just nu förutom cheerleading är jazzdans och balett.

– Dansintresset fortsätter att öka samtidigt som Växjö växer som stad. Om vi tidigare brukade ha mellan 500 och 600 danselever per år så är motsvarande siffror idag mellan 600 och 700.

Hur skulle du vilja beskriva Växjö som dansstad?

– Intresset är stort och här finns många dansutbildningar på hög nivå med duktiga ledare. Men vi som håller i dansutbildningarna behöver stärka vårt samarbete för att kunna behålla fler elever och ledare i Växjö. Många unga drar snabbt vidare till Stockholm och andra storstäder. Det är därför glädjande med Regionteaterns stora danssatsning, som kan öppna upp för fler karriärvägar för dansarna på hemmaplan.

Hinner du dansa något själv nuförtiden?

– Tyvärr så har det varit dåligt med det. Jag saknar dansen, så tanken är att ta itu med det snart igen.

Charlene började med dans som 13-åring, men främst var det sången och i viss mån teatern som lockade. Sitt publika genombrott fick Charlene 2002 när hon medverkade i tv-programmet Popstars, en talangtävling som var en föregångare till Idol.

– Fast det var något snällare i tv-världen på den tiden. Fick någon ett sammanbrott och började gråta framför kameran så slutade de genast filma.

Annons

Popstars innebar ett rejält lyft för Charlene.

– Jag kom bland de 25 bästa i Sverige. Åren kring slutet av 90-talet och början av 00-talet var min artistiska storhetstid. Många kända producenter hörde av sig och ville spela in låtar med mig. Det var även då som jag lärde känna Leif Sandberg, bland annat i samband med att han intervjuade mig i hans radioprogram.

De senaste tio åren har det dock handlat mycket om musikaler för Charlene. Den karriären började 2008 med att Linneateaterns Leif Sandberg hörde av sig och erbjöd henne en plats i uppsättningen av Chicago 2008.

– Jag hade varit med i studentspex tidigare men Chicago var min första stora uppsättning. Att få göra musikal och kombinera sång, dans och teater var otroligt kul. Så Linneateratern och Leif Sandberg har haft en avgörande betydelse för mig.

Charlene medverkade i Linneateraterns senaste uppsättning, Victor/Victoria, som spelades hösten 2018.

– Och våren 2017 var jag för första gången med i Dramatörerna när de satte upp Little Shop of Horrors. Där hade jag en större roll, vilket var mycket roligt.

Sång, dans och teater. Mångsidigheten är Charlenes stora styrka. Det är också en viktig anledning till att hon nyligen tilldelades Växjö kommuns Leif Sandberg-stipendium, för övrigt det femte och sista som någonsin delas ut.

– Leif ringde mig och sa att det gällde stipendiet. Jag trodde att han ville ha tips på tänkbara pristagare och jag hade flera namn på tungan.

Men du hann inte så långt?

– Nej, han berättade att det var jag som var pristagaren. Jag blev väldigt överrumplad men glad.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons