Annons
Nöje

Maria Lundqvist gör en modern klassiker i Växjö

Växjö • Publicerad 29 november 2018
Foto: Sören Vilks

En drömroll! Ja så beskriver tvåfaldiga Guldbaggevinnaren Maria Lundqvist karaktären Shirley Valentine, en ensam kvinna vars liv gått i baklås men som nu för första gången vill försöka trotsa sina rädslor.

– Det är en rapp och rolig pjäs med mycket attack i replikerna och med hög igenkänningsfaktor.

Annons

Maria Lundqvist har gjort stor succé med sin gestaltning av Shirley Valentine. Att det är en roll som ligger henne varmt om hjärtat råder det inga tvivel om.

– Det är en fröjd att spela. Willy Russels manus är en modern klassiker som är fantastiskt roligt och rappt skriven. Det är attack i replikerna!

Hur skulle du vilja beskriva personen Shirley Valentine?

– Som en kvinna vars liv har gått i baklås. Tillvaron blev inte riktigt som hon tänkt sig. Barnen har flyttat hemifrån och hon lever i ett kärlekslöst förhållande. Hon kommer inte loss, vilket hon tycker är omgivningens fel. Men så får hon ett erbjudande och tvingas fråga sig själv, vad vill jag?

Maria menar att det finns mycket igenkänning i pjäsen, för många kan nog tycka att ens liv gått i baklås ibland.

– Det gäller både i arbetsliv och i relationer. Man väljer bekvämlighet och låter sin rädsla styra istället för att våga bryta loss.

Efter att spelat föreställningen på både Maximteatern och Lorensbergsteatern så är det nu turné med Riksteatern som gäller. På fredag kommer hon till Växjö Teater.

– Jag gillar Växjö. Min första pojkvän kom från Växjö!

Hinner du se något av städerna som du besöker under turnén?

– I bästa fall brukar jag hinna med en promenad på förmiddagen, men annars är det ett väldigt tight schema. Klockan fyra på eftermiddagen stänger jag in mig i logen, dricker te och hackar mig in i rollen som Shirley Valentine.

Annons

Du är ensam på scenen och spelar i 2 timmar och 45 minuter, det måste vara krävande?

– Ja, den här rollen hade jag inte kunnat göra för 20 år sedan. Då hade jag inte haft erfarenheten. Men nu var det dags!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons