Annons
Nöje

Marie om den magiska sommaren

Sommaren 1923 hade Göteborg sin stora jubileumsutställning som lockade 4,2 miljoner besökare. En av dessa var Albert Einstein som höll sin Nobelföreläsning på Liseberg.
– Just den dagen var det extrem värmebölja och folk tuppade av i publiken när Einstein på tyska föreläste om sin relativitetsteori, berättar författaren Marie Hermansson när hon gästade Växjö.
Växjö • Publicerad 17 mars 2019
Foto: David Färdigh

Albert Einstein och Liseberg låter som en oväntad kombination, men faktum är att det mytomspunna geniet höll sin Nobelföreläsning just där sommaren 1923. Denna historiska kuriositet hade fallit i glömska, åtminstone fram tills att författaren Marie Hermansson fick nys om historien. Hennes grävande i tidningsarkiven resulterade i romanen Den stora utställningen, där Albert Einstein spelar en central roll.

– Bland annat utreder jag varför Einstein blev två dagar försenad till sin föreläsning.

Annons

Marie var i torsdags inbjuden av SUV, Senioruniversitetet Växjö, för att berätta bakgrunden till sin senaste bok, som kretsar kring den stora jubileumsutställningen i Göteborg 1923.

– Göteborg hade fyllt 300 år som stad och nu ville man sticka ut hakan och fira det med att genomföra en jätteutställning som visade det senaste inom teknik, vetenskap och kultur.

För ändamålet uppfördes Götaplatsen, som blev själva porten in till utställningen som omfattade ett jätteområde. Gustav V invigde utställningen den 8 maj och sen pågick evenemanget fram till 8 oktober.

– Det verkar ha varit en magisk sommar med festligheter och invigningar varje vecka.

Totalt kom det 4,2 miljoner besökare. Trots publiksuccén gjorde evenemanget en brakförlust.

– Det enda som gick med vinst var karusellerna på Lisebergsområdet. Stadens styrande tog därför beslutet att fortsätta med tivolit även följande sommar. Och så har det ju fortsatt.

Sommaren 1923 tycks ha varit fantastisk på många sätt, men vädermässigt var det en bedrövelse. Det regnade nämligen så gott som varje dag.

– Undantaget var när Albert Einstein kom på besök. Då var det istället extrem värmebölja. När han höll sin föreläsning om relativitetsteorin så tuppade folk i publiken av.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons