Annons
Nöje

Musikanter överraskade i Växjö

Överraskningsorkestern är ett stort gäng glada musikanter som sätter svängig guldkant på Växjöbornas tillvaro. Orkestern anlitas ofta som överraskningsmoment på event och kalas, men i helgen i samband med Vårstad lyckades de även överraska sig själva.
– När jag kollade i mina anteckningar nu på morgonen upptäckte jag att vi firar femårsjubileum just den här veckan, berättar orkesterledaren Andreas Boström.
Växjö • Publicerad 30 maj 2018
Foto: David Färdigh

Från småländsk urskog till gatulivet i Växjö city. När Magazinet följer Överraskningsorkestern så är det en minst sagt späckad helg. Det inleds på fredagen med en spelning i samband med invigningen av Åsnens nationalpark, följs av ett framträdande på Storgatan i Växjö under Vårstad och avslutas på Myresjöhus Arena som musikaliskt peppande inslag i smålandsderbyt Växjö DFF-IFK Kalmar.

– Så här intensiva helger är ovanliga, men det är högsäsong nu. Särskilt studentveckan brukar vi ha mycket att göra. Då kan det bli många spelningar under en och samma kväll.

Annons

På Vårstad har Överraskningsorkestern fått uppdraget att vara glädjespridande gatumusikanter. De har inte fått någon angiven plats och väljer därför ett strategiskt ställe på Storgatan på betryggande avstånd från större ljudanläggningar.

– Vi spelar akustiskt så hamnar vi för nära högtalare så dränks musiken.

Överraskningsorkestern har en sättning som består av bland annat gitarr, mandolin, tvärflöjt, fiol, banjo och trumma. Antalet medlemmar varierar från spelning till spelning.

– Som mest har vi varit 16 stycken, men vanligtvis är vi sex, sju eller åtta.

Precis som namnet antyder gillar Överraskningsorkestern att överraska. De dyker upp som musikaliska glädjespridare på exempelvis födelsedagskalas, studentskivor, företagsevent eller på idrottsevenemang. Och det lyckas nästan alltid.

– En gång har vi misslyckats. Vi skulle spela på ett föreningsårsmöte men precis innan vi skulle göra entré hade styrelsen avsatts, och då lyckades inte ens vi muntra upp stämningen, minns Frank Jonelid.

Repertoaren består av cirka 15 låtar. Den här dagen på Storgatan spelar de bland annat Gimme hope Joánna, Help, You can call med Al och Take on me. De förbipasserande ler glatt åt det oväntade inslaget i gatubilden. Någon ser väldigt överraskad ut. Men faktum är att Överraskningsorkestern den här dagen till och med lyckat överraska sig själva. På morgonen har Andreas gått igenom en del dokumentation och upptäckt att bandet faktiskt firar femårsjubileum.

– Vi gjorde vår första spelning den 24 maj 2013, och den ägde rum just på här på Storgatan. På Speakers corner för att vara exakt. Dagens spelning är för övrigt nummer 140 i ordningen!

Men överraskningar kan även komma uppifrån. Cirka en halvtimme in på spelningen tornar de mörka molnen upp sig över Växjö och plötsligt börjar det regna. Överraskningsorkestern byter plats på Storgatan för att komma under tak. Tuffa förutsättningar således men bandet håller ångan uppe och kör en favorit i repris, Paul Simons klassiska You can call med Al. Gatuflanörerna diggar med mellan regndropparna.

– Att kunna ge glädje till folk är härligt!

Efter en timmes spelning är det dags att packa ner. Uppdraget är slutfört för denna gång. Nu väntar nästa äventyr, som säkert överraskar någon.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons