Annons
Nöje

Premiär för vargen Yrla på muséet

Nu i höstlovsveckan har Kulturparken Småland premiär för sin barnhörna på Smålands museum. Temat är vargen och utställningens dragplåster är vargen Yrla, en vargmodell i naturlig storlek.
– Dessutom kompletterar vi med lite kulturhistoria om vargens avtryck i Småland, berättar Lennart Johansson, VD för Kulturparken Småland.
Växjö • Publicerad 31 oktober 2018
Foto: David Färdigh

Det är utställningsteknikern Annika Grunwaldt Svensson som skapat vargen Yrla utifrån en färdig zoologisk modellkropp, som försetts med syntetpäls som klippts och limmats på plats. Ögonen är av glas och ger liksom resten av vargen ett tämligen verklighetstroget intryck.

– Sen diskuterade vi länge vad vi skulle döpa vargen till och bestämde oss slutligen för Yrla, som är fornnordiskt namn som betyder just varghona.

Annons

Den klappvänliga Yrla är det stora dragplåstret när Kulturparken Småland denna vecka inviger sin nya barnhörna vid entrén. Här kan barnen förutom att klappa vargen även klättra runt i en skogsklippa i miniatyr och känna på ett vargkranium av plast.

– Vi valde vargen som tema eftersom det är ett djur som fascinerar och väcker många känslor. Det är ett rovdjur som är kontroversiellt i den svenska faunan, konstaterar Lennart Johansson.

Även vuxna kan ha behållning av utställningen då museet dessutom plockat med fakta om vargens roll i den småländska kulturhistorien.

– Åren 1810 till 1860 fanns det en etablerad vargstam i Småland. Men den försvann sedan snabbt i samband med den kraftiga befolkningsökningen vid 1800-talets mitt.

Ibland berättas det om människor som attackerats av vargen, många gånger är det rena skrönor, men har ni med något sådant exempel?

– Ja, vi har med vittnesmålet från en 12-årig torparpojke i Fylleryd utanför Växjö som 1855 ska ha attackerats av varg. Men han lyckades freda sig genom att kasta pinnar!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons