Annons
Nöje

Proffs möter hemmakockar i SM-deltävling

Smak, presentation och komposition är några av de saker som bedöms när sex lag tävlar om att ta sig från deltävlingen i Växjö till SM i utomhusmatlagning i Skövde.
Växjö • Publicerad 7 september 2018
Foto: Marten Bergkvist

För två år sedan arrangerades SM i utomhusmatlagning för första gången. I år genomförs totalt tre deltävlingar. En av dem går av stapeln vid Konserthusparken på fredag.

– Vi är så glada över att få vara värdar till tävlingen under Mat2018, säger Karin Malm på Destination Småland.

Annons

Under deltävlingen gör sex lag upp om chansen att få åka till finalen i Skövde. Lagen består av två eller tre deltagare som har tre timmar på sig att tillaga en trerättersmeny över öppen eld på Muurikka och Trangiakök.

– De flesta som deltar är från trakten och det är en rolig blandning mellan kockar, företag och hemmaproffs.

Efter tre timmar ska lagen alltså kunna servera förrätt, varmrätt och dessert i normalportioner till en jury på fyra personer. Juryn bedömer bland annat smak, komposition, hygien och svinn. Vilka råvaror som finns tillgängliga är känt sedan tidigare och kockarna har möjlighet att i förväg planera vad de ska laga, men de får inte förbereda någonting.

– Flera av de råvaror som lagen använder kommer från lokala producenter. Många av dem ställer också ut i mattältet på Stortorget. Så tävlingen blir ett tillfälle för publiken att se hur råvarorna kan förädlas i matlagning.

Förutom en spännande tävling hoppas Karin Malm på att publiken får ta del av spännande samtal.

– Lagen startar vid flera tidpunkter under dagen och min förhoppning är att tävlingen bidrar till ett kreativt och öppet samtal mellan tävlande och publik.

Nadia HagbergSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons