Annons
Nöje

Proggbandet till festival på Tyrolen i sommar

Blädinge • Publicerad 9 juni 2019
Nynningen på Växjö teater.
Nynningen på Växjö teater.Foto: Filip Sjöfors

Legendariska proggbandet Nynningen har gjort comeback och står åter på barrikaderna med sin rockmusik med hjärtat till vänster. I sommar är de en av huvudbanden på Tyrolen Progg & Visfest i Blädinge, en plats som dessutom innebär ett kärt återseende för gruppens frontman Tomas Forssell.

– Under några år i mitten på 70-talet bodde jag i ett kollektiv i Blädingeås gamla skola. Så därifrån har jag många fina minnen.

Annons

Tomas Forssell är numera bosatt i Kalmar men Magazinet träffar honom i Göteborg, i musikaffären MUG, Musik Utan Gränser, för att vara exakt.

– En klassisk butik. Ägaren Bruce är fantastisk. Han startade MUG 1973 och den första kunden var självaste Jimmy Page!

Bruce bekräftar historien.

– Ja, Jimmy var i Göteborg för att lira med Led Zeppelin och dök upp i butiken dagen före vår premiäröppning. Han frågade efter elgitarrsträngar av märket Ernie Ball, som jag aldrig hört talas om. Men jag lyckades mumla fram svaret att vi hade beställt strängarna men att de inte kommit än. När Jimmy gått slängde jag mig på telefonen och ringde branschkollegor i England för att ta reda på var Ernie Ball var för något!

Bredvid MUG ligger rockklubben Sticky Fingers, och det är där som Tomas och Nynningen just den här kvällen ska uppträda. Proggbandet bildades här i Göteborg 1971 och var sedan tillsammans med Nationalteatern ett av de drivande banden i den progressiva musikrörelsen under hela 70-talet. Med samhällskritiska texter med hjärtat till vänster turnerade de runt på Sveriges alla musikfestivaler. Proggrörelsen är numera historia men Nynningen däremot lever i allra högsta grad. 2016 gjorde nämligen bandet comeback och nyligen släpptes liveskivan Vi kommer.

– Det är vår första skiva på 43 år! Den består dels av inspelningar från en stödgala som vi gjorde på Musikens Hus i Göteborg 1997, där vi gästas av både Totta Näslund och Sven Wollter. Dels från nyare livenummer från 2016 och framåt, berättar Tomas, som förutom att vara gitarrist och keyboardist även fungerar som bandets talesperson.

Att det finns ett stort sug efter Nynningens musik visas inte minst av de många konserter som bandet gjort de senaste åren.

– I dessa tider med politiska högervindar så vill vi mobilisera en motkraft.

Men att ha samhällskritiska och radikala budskap är kontroversiellt, åtminstone i vissa forum och kretsar.

– I samband med att plattan släpptes i våras föreslog vi TV4 att vi kunde komma och spela i deras morgonprogram, men fick blankt nej. Jag vet inte om vi anses för smala och udda, eller om det var vårt politiska budskap som skrämmer dem.

Annons

Men om inte tv-studiorna välkomnar Nynningen så omfamnas de däremot av publiken. I augusti väntar en omfattande Sverigeturné med 15 konserter, från Norrbotten i norr till Skåne i söder. Ett av stoppen är Tyrolen Progg & Visfest lördagen den 17 augusti.

– Vi spelade där för två somrar sedan och blev förälskade i platsen. En härlig gammal folkpark mitt i den småländska skogen.

Blädinge är för övrigt en trakt som Tomas har många härliga minnen från.

– Ja, under några år i mitten av 70-talet bodde jag i ett kollektiv i Blädingeås gamla skola. Vi var tre familjer som bodde tillsammans. Min dotter Gry (TV- och radioprogramledaren Gry Forssell) är förresten född där. Blädinge och Blädingeås lockade på den tiden alternativa människor från hela Sverige. Det fanns en härlig energi i de trakterna!

Har du besökt skolbyggnaden nu efteråt?

– Ja, när vi spelade på Tyrolen sommaren 2017 så gjorde jag en avstickare till skolbyggnaden och fick lov av nuvarande ägarna att ta mig en titt. Det var en nostalgisk känsla att återse rummen, även om mycket var ändrat och ombyggt.

Att Blädinge-trakten genom evenemangen och festivalerna på Tyrolen åter fylls med liv och rörelse gläder Tomas.

– Det som Hector-gänget gjort både i Växjö och Blädinge är underbart. Tyrolen är verkligen ett bra exempel på en levande landsbygd. När vi turnerar runt i Sverige ser vi att det finns fantastiskt mycket energi och engagemang hos människorna i de små samhällena och byarna, både i Norrlands inland och i de småländska skogarna!

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons